Ziarul de Duminică

Păsărarul/ de Daniel Nicolescu GALERIE FOTO

Păsărarul/ de Daniel Nicolescu

Păsărarul/ de Daniel Nicolescu

11.05.2012, 00:02 66

Galeria AnnArt îşi continuă proiectele care, în afara titlului rebusistic şi chinuit, sunt chiar nişte întreprinderi vrednice de stimă: artiştii selecţionaţi sunt puternici, originali, apăsat diferiţi unul de celălalt şi acoperind un larg arc de generaţii creatoare. Nu sunt neapărat cu notorietate în spaţiul autohton şi nici seducători la modul ieftin. O suită de pictori, graficieni şi sculptori care se întâlnesc sub umbrela fină, deschisă sub umbra copacilor de la Şosea, a galeriei, giraţi doar excelenţa demersului lor artistic. Ultimul admis în acest club aristocratic este Adrian Ilfoveanu, un sculptor tânăr, harnic, experimentat, iniţiator al unor interesante proiecte de for public (unul dintre ele, Monumentul tipografilor, sufocat de obtuzitatea edililor bucureşteni ai vremii), vine spre AnnArt în cadrul programului "Artă la verde". Sculpturile sale svelte, cele mai multe prelungiri ale păsărilor şi zborurilor brâncuşiene, dar dezvoltate într-o traiectorie cât se poate de originală, au fost adunate acum pentru întâia oară într-un ansamblu coerent şi grăitor pentru evoluţia şi etapele creatoare ale artistului.

Iată cum îl califică curatorul expoziţiei: "Artist de mare intensitate şi independenţă creativă, Adrian Alexandru Ilfoveanu aparţine generaţiei de artişti afirmaţi după '89, dar care nu s-a alăturat de fapt niciunei grupări anume şi care nu pare să deţină atribute ale vreunui curent dintre cele care au străbătut artele plastice la noi în ultimii douăzeci de ani. Mai degrabă solitar, Adrian Ilfoveanu aparţine eventual marii tradiţii animaliere în arta plastică, cu ale sale lucrări impresionante ce înfăţişează vietăţi stranii - păsări, pisici, insecte sau bivoli - desprinse dintr-un imaginar mitic şi tulburător. Lector la secţia de Sculptură a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Ilfoveanu are totodată un palmares cu prezenţe interesante în expoziţii colective în România precum şi în Germania, Norvegia, Danemarca sau Emiratele Arabe. Expoziţia Păsări este, riguros vorbind, prima expoziţie personală a artistului, care se alătură astfel portofoliului de creatori promovaţi de galeria AnnArt. Astfel, un grup de 15 lucrări în bronz, lemn şi piatră, în selecţia autorului, vor fi expuse la galeria AnnArt - în sălile propriu-zise precum şi în grădină, în perioada 9 - 30 mai."

În acest context, programul Arta la Verde, care debutează cu Adrian Ilfoveanu, este menit să asigure o expunere cât mai diversă şi cuprinzătoare a artei contremporane în mediul verde al oraşului Bucureşti.

"Planul a pornit cu un pas mic: extinderea spaţiului galeriei noastre prin adăugarea unei noi 'săli', cu duşumele de iarbă - adică grădina din str Mahatma Gandhi, unde dorim să expunem cu regularitate lucrări de sculptură şi instalaţii semnate de artişti de marcă din România. Programul Arta la Verde are în vedere instalarea unor lucrări în spaţii publice şi private, care să permită un raport direct, informal al publicului cu arta contemporană. Ca în oricare mare (sau mic) oraş al lumii civilizate, întâlnirea cu arta timpului nostru trebuie să fie vie, suprinzătoare, să ne bucure sau să ne descumpănească - în orice caz, să nu ne lase indiferenţi" explică Gabriela Massaci, Director Programe Annart.

Printr-un program de parteneriat, galeria AnnArt va expune sculptură în parcul Herăstrau, cu sprijinul ALPAB, pe peluzele vecine galeriei în zona Kiseleff, în asociere cu Muzeul Ţăranului Român şi cu Institutul de Geologie al României precum şi în colaborare cu organizaţia non-guvernamentală MaiMultVerde.

Un segment important al programului Arta la Verde şi care constituie totodată o premieră în România, propune constituirea unor spaţii însolite de expunere temporară de artă contemporană în cadrul unor reşedinţe private din Bucureşti sau zonele limitrofe. Astfel, Arta la Verde debutează cu sprijinul familiei Sorin Roşca-Stănescu, prin expoziţia de sculptură în aer liber Adrian Ilfoveanu, cu vernisaj şi dezvelire a unei lucrări monumentale, vineri 4 mai, la Siliştea-Snagovului. Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 mai - 4 septembrie putând fi vizitată cu o programare informală prealabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO