Ziarul de Duminică

Pe urmele lui Culianu

Pe urmele lui Culianu
07.12.2007, 16:28 30

Cele doua volume care au castigat concursul de debut "Ioan Petru Culianu" pentru carti de studii si eseuri, organizat de Editura Polirom, au aparut de curand.

Lucia Simona Dinescu - Corpul in imaginarul virtual. Autoarea este doctor in filologie cu o lucrare consacrata implicatiilor culturale si literare ale spatiului virtual si preda la Facultatea de Litere. Aparitia calculatorului digital, a cyberspatiului si a biotehnologiilor a generat noi viziuni asupra fiintei umane, perceputa drept cyborg, avatar online sau entitate transgenica. Treptat, a luat nastere un imaginar tehnocultural situat atat in planul realitatii concrete, cat si in teoriile futuriste ale diversilor ingineri sau artisti, care, la inceputul mileniului al treilea, inca par scenarii de science-fiction. Recurgand la conceptele postmodernismului, autoarea construieste o teorie antropologica a acestui imaginar contemporan, pe care o completeaza cu o perspectiva sociologica si politologica asupra fiintei umane, surprinsa la interfata dintre realitatea fizica, topografiile tehnologiilor informational-comunicationale si imaginatie.

Catrinel Popa - Labirintul de oglinzi. Repere pentru o poetica a metatranzitivitatii. Catrinel Popa (n. 1976), absolventa a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti si a unui masterat de literatura romana contemporana, doctor in filologie din 2006, este in prezent cadru didactic asociat al aceleiasi facultati. In cuvantul inainte, Mihai Zamfir scrie: "Pentru a ajunge la poetii romani care au schimbat conceptul traditional de poezie prin apropierea programatica a acesteia de proza, autoarea intreprinde un lung si pasionant excurs in istoria notiunii de mimesis, de la crearea ei in Antichitatea greaca si pana in secolul nostru. Pentru a descifra semnificatia operei celor trei nume-simbol ale poeziei romanesti de la finele secolului XX (Marin Sorescu, Mircea Ivanescu si Mircea Cartarescu), autoarea identifica sensurile ultime ale artei lor prin raportare la precursorii imediati pe plan mondial, precum Francis Ponge, William Carlos Williams, Eugenio Montale. (...) Avem in fata o carte in care eruditia se asociaza cu o lectura inteligenta si personala a poeziei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO