Ziarul de Duminică

Pianul si Alexandra in America

15.07.2005, 17:30 16

Alexandra Costin a inceput studiul pianului la varsta de 5 ani, a parcurs traiectoria obisnuita in Bucuresti - Liceul si Universitatea de Muzica -, de la 23 de ani viata ei profesionala pornind insa pe un drum mai putin obisnuit pana nu de mult. Asa se face ca, in acest moment, este absolventa de master la Baylor University, S.U.A., la clasa profesoarei Krassimira Jordan si doctorand la Boston University, clasa profesorului Anthony di Bonaventura.

Am aflat de la tanara pianista ce inseamna pentru ea posibilitatea de

a-si perfectiona arta interpretativa

intr-un asemenea context: "Avand experiente anterioare in alte scoli decat cea romaneasca, dar nestiind nimic din ceea ce inseamna sistemul de invatamant american, nu ma asteptam sa gasesc o realitate prea diferita fata de cea europeana. Pentru mine a fost o adevarata surpriza si bucurie sa vad ca absolut toti studentii sunt tratati egal. A fost o adevarata eliberare, care m-a ajutat sa ma maturizez si sa invat fantastic de mult intr-un mediu relaxat si optimist, in care numai daca nu vrei sau nu esti pasionat de ceea ce faci nu progresezi. Cu o biblioteca si o discoteca de invidiat, in care nu lipseste absolut nimic si cu profesori care vor si spera ca studentii lor sa stie mai mult decat ei si sa descopere lucruri pe care poate ei nu le-au stiut, unde toti se ambitioneaza reciproc prin realizarile lor si fiecare isi gaseste sau cauta sa-si gaseasca locul care i se potriveste si il satisface, pentru mine aceasta experienta a insemnat redarea sperantei. Am gasit un loc in care nu numai ca nu sunt impiedicata sa fac ceea ce-mi doresc, dar sunt si ajutata in cautarile mele, fara sa mi se ceara nimic in shimb decat sa muncesc la nivelul maxim. Un adevarat vis implinit".

In ultimii 10 ani, Alexandra Costin a avut ocazia sa sustina recitaluri solo si de muzica de camera in tara, dar si in Austria, Germania, Franta si Grecia si sa concerteze cu orchestra in compania filarmonicilor din Bacau, Ploiesti, Iasi, Oradea, Arad, Targu-Mures, Craiova, Timisoara, a Orchestrei de Camera si Orchestrei Nationale Radio, a Orchestrei simfonice din Maracaibo - Venezuela, cu National Taiwan Symphony Orchestra si cu Mitteldeutsche Kammerphilharmonie Schonebeck din Germania. Primul ei CD cuprinzand Concertul pentru pian si orchestra nr. 2 de Camille Saint-Saens cu Orchestra Nationala Radio dirijata de Ilarion Ionescu-Galati a aparut in 2003. Luna trecuta, Alexandra Costin a inregistrat Concertul pentru pian si orchestra in la minor de Grieg tot cu Orchestra Nationala Radio, dirijor Horia Andreescu. De altfel, ultima data am ascultat-o pe tanara Alexandra Costin chiar cu acest concert pe scena Salii Radio si imi amintesc de atunci o versiune extrem de convingatoare a acestuia, profund romantica, expresivitatea tuseului impresionand in pasajele lirice.

Interpretarile Alexandrei Costin beneficiaza de o personala imbinare de forta si delicatete, dezinvoltura care

s-a adaugat manierei ei de a aborda actul interpretativ in urma experientelor americane facand-o si mai convingatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO