Ziarul de Duminică

Pictura data cu capul de pereti

Pictura data cu capul de pereti
25.07.2008, 21:40 60

Big deal, un pic de sange acolo! Haideti sa fim seriosi! In lumea asta happyterna, anchilozata in beatitudine, indopata cu savarine existentiale, ornata cu gingasii sfielnice, sufocata de pachete de "success story" cu fundite roz si petale de flori presarate peste tot, ei bine, uneori un tar de hemoglobina mai pune o frana trendului vijelios.

Superb. Derapaj. Challenge. Da bine. Ca si movul la doamne. De altfel, tanara artista de 27 de ani se simte atrasa de culoarea rosie, insasi tema expozitiei fiind enuntata raspicat: "On red you stop for a moment, you stop for a thousand years". Desi, intre noi fie vorba, daca te uita Dumnezeu la stop, macar eviti posibilul accident.
Ladislava Gaziova (alintata Lada) se descurca foarte bine in acest univers pulp-fictionar. Chiar se simte minunat. Dar, culmea, fara sa ne dea nici macar pe datorie un dram din spaima ce galgaia in celebra pelicula cu John Travolta si Samuel L. Jackson. Am putea spune ca atmosfera e aproape simpatica. Desi peste tot e sange. Care colcaie, buieste sau, in cel mai debil caz, picura.
Tablourile sunt de fapt o paradigma a situatiilor sinistroide care trimite la o tragedie universala (Atrizii erau juniori!). Pe care doar artista o vede. Pe acte. Haina atarnata de cuier, imbibata cu sange. Sau o incapere cu pereti negri si sange peste tot, imbacsita de fum, in care plutesc niste obiecte cu aripi mari, negre, in timp ce pe podea o coasa straluceste lacoma. Afara, ce sa spun, pacostea e si mai mare! In parc au loc felurite dezastre. O banca pustie, iar, langa ea, masina de gunoi rasturnata, cu victima aferenta facuta zob (picior rezectat, sange din abundenta, stiti dumneavoastra, regula!). Doua pubele, dintre care una in flacari (cine stie ce mai urmeaza!). Pe alee, un carucior cu un copil, asupra caruia se reped pasari ca-n Hitchcock. Si asta nu-i nimic pe langa alte horrori! Legat de un copac, o aschimodie cu pieptul crestat bine, din care (oare de ce nu ne mira?) siroieste zglobiu sangele, iar langa el, pe iarba, un set de cutite prima-ntai. O Gorgona castratoare si apucata de pandalii, cu serpii din cap unii zburatacind care-ncotro, altul incolacindu-se pe un copac uscat, iar jos, un fund de bucatarie, pe care se afla trofeul. Un falus feliat cu dibacie (cum ar veni, dupa ce i s-a facut ciomuctomie!). Apoi, un cetatean in fibrilatie profunda, ultima posibila, caci tine in mana un fir de inalta tensiune rupt (cu toate ca noi stim: "nu atingeti firele chiar cazute la pamant"!). Intr-o vale, langa doua lanuri sugestive de maci, un copac in care flutura agatat un crampei de panza alba (am fi jurat ca e legatura de gat a lu' Chiriac - "Ei, bata-te sa te bata, Chiriac, puiule! de ce nu spui asa, frate?" - dar, din pacate, e patata de sange!)... In fine, sfarsitul lumii pe toata linia, fara a mai fi nevoie de prezenta nebunului de Tarantino!
De ce-o fi avand Lada in cap toate aceste blestematii, nu stim. Stim doar ca e absolventa a Academiei de Arte, Arhitectura si Design din Praga si ca a primit anul acesta premiul criticilor de arta din Cehia, pentru pictura. O pictura pe panza de sac, indemnata, cu spray-ul si sablonul, sa provoace oleaca de catharsis. In rest, vorba lui Andrei Plesu, asistam la "euforia dezastrului". Insa macar acesta facea referire la noi, romanii!...
amza_sebastian@yahoo.com
Ladislava Gaziova, pictura, H'art Gallery / In colaborare cu Centrul Ceh din Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO