Ziarul de Duminică

Pictura gestuala

28.09.2004, 00:00 144



Evenimente de acest gen au darul sa disloce obisnuintele si sa tulbure atipeala ochiului, dar si sa starneasca verva interogativa a celor deprinsi cu exhibitiile galante ale formelor si culorilor in rama unor tablouri. Un proiect infiripat in mintea celui ce semneaza aceste randuri inca de prin anii 1993-1994, in atelierul dintr-un subsol timisorean al unuia dintre protagonistii de azi de la Galeria ?Apollo", avea sa se contureze in urma cu doi ani la Rm. Valcea, unde Muzeul de arta din localitate gazduia o mare expozitie a pictorului septuagenar Corneliu Vasilescu.



Un spectacol vizual exceptional prin calitatea discursului pictural, prin fervoarea - cand tensionata si energica, cand eleganta si rafinata - a tuselor si petelor de culoare , dar mai ales prin puritatea si sensibilitatea limbajului plastic. Un univers abstract, dar extrem de viu si de real in substanta lui spirituala si emotionala, intr-o atragatoare demonstratie de retorica a sinelui, cat se poate de coerenta si marturisitoare, a ceea ce reprezinta entitatea umana a creatorului in vartejul determinarilor ei temporale, sociale, senzoriale...



Forta acestui artist, care de o viata trudeste construind cu cerbicie, in pofida tuturor adversitatilor si reactiilor ignare, o imagine a lumii sublimata in eruptia controlata a gestului pictural, m-a convins sa convoc in jurul lui si alte destine artistice, risipite prin mai toata tara, animate de acelasi crez estetic. La Galeria "Apollo" sunt expusi astazi, in premiera absoluta la noi si intr-un concept unitar si de sine statator, opt pictori gestualisti din sapte centre artistice si din mai multe generatii: Zamfira Barzu din Iasi; Adrian Chira din Tg. Mures; Viorel Cosor de la Timisoara; Gh. Dican din Rm. Valcea; Miron Duca din Bistrita; Serban Rosca de la Oradea; Ioan Sulea din Tg. Mures si, desigur, Corneliu Vasilescu din Bucuresti.



Un prim esantion reunit intr-un "Perpetuum Gestual", ce-si reclama continuitatea, recunoasterea, efortul recuperator si consacrarea istorica. Este rezumarea ecourilor pe care vizitatorii de pana acum ai expozitiei si le-au exprimat cu nedisimulat entuziasm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO