Ziarul de Duminică

Pisica pătrată ne propune o istorie a BD/ de Ziarul de duminică

Pisica pătrată ne propune o istorie a BD/ de Ziarul de duminică

BULETIN DE ŞTIRI

Autor: Ziarul de Duminica

14.12.2012, 00:00 113

Muzeificarea benzii desenate

Galateca, galerie de C'arte şi Cooltura, se deschide cu expoziţia "Poveşti în imagini, benzi desenate, comicsuri". Din 7 decembrie şi până în 17 februarie, galeria situată la parterul Bibliotecii Centrale Universitare aşteaptă vizitatorii pasionaţi de BD şi iubitori de artă contemporană. Curatorul Alexandru Ciubotariu, alias Pisica Pătrată, a propus 14 artişti reprezentativi, într-o manieră ce permite vizionarea formatului original în care autorii şi-au gândit lucrările. Exponatele, unele dintre ele prezentate pentru prima dată publicului, acoperă o perioadă de 90 de ani de evoluţie a benzii desenate şi poartă semnăturile Ary Murnu, Burschi Gruder, Puiu Manu, Livia Rusz, Matty Aslan, Radu Duldurescu, Sandu Florea, Ioan Mihăescu, Mircea Arapu, Valentin Tănase, Tudor Popa, Alexandru Ciubotariu, Matei Branea si Cristian Dârstar. O aplicaţie pentru iPAD creată pentru Galateca permite vizualizarea unor noi episoade semnate de autorii expuşi şi completarea expoziţiei cu multe informaţii şi imagini.

Expuse în regim de muzeu, Benzile Desenate alese de curator au inspirat o colecţie de obiecte, de la agende şi afişe la cărţi poştale sau bijuterii în stil BD. Pe durata expoziţiei, Galateca a pregătit lansări de proiecte editoriale BD, ateliere de creaţie şi evenimente de celebrare a design-ului de obiect.


Rămas bun, Kanzaburo Nakamura!

Maestrul artei kabuki, Kanzaburo Nakamura (foto 2) XVIII a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani, într-un spital din Tokyo. Absenţa actorului de pe scena kabuki a coincis cu demolarea teatrului Kabuki-za, unde şi-a început cariera în 1959, la vârsta de trei ani. Conform unui anunţ emis de compania acestuia, actorul spera să urce din nou pe scenă la redeschiderea noului Kabuki-za din aprilie, anul viitor. Pe numele său adevărat, Noriaki Namino, primul băiat al maestrului Kanzaburo Nakamura XVII, actorul japonez devine Kanzaburo Nakamura XVIII, în 2005, printr-o ceremonie de succesiune a numelui numită shumei. Actorul se diferenţiază prin pasiunea de a aduce arta kabuki mai aproape de generaţia tânără oferind noi perspective stilistice acestei forme de artă tradiţională, iar în 2008 este premiat de Împăratul Akihito cu Panglica Purpurie (Purple Ribbon Award) în semn de recunoaştere pentru contribuţia adusă patrimoniului cultural japonez. Liderul companiai Heisei Nakamura-za şi directorul teatrului Kabuki-za din Tokyo, un spaţiu legendar şi un loc de pelerinaj în Kabuki, Nakamura Kanzaburo XVIII a fost prezent în România, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în 2008 cu spectacolul "Natsumatsuri Naniwa Kagami" (Festivalul de vară: O oglindă a Osakăi), recreând un veritabil teatru din îndepărtata perioada Edo, în Hala Balanţa, pe o suprafaţă de 1700 metri pătraţi, ca un spectacol unic cu 87 de actori pe scenă.


Expo Cristal

Cine nu a cumpărat încă un cadou pentru Crăciun poate alege o bijuterie unicat realizată din pietre preţioase şi semipreţioase în montură de aur sau argint, un eşantion mineral de colecţie sau un simplu obiect de decor cioplit în piatră. Acestea şi multe altele pot fi găsite începând de azi, 14 decembrie 2012, la Muzeul Naţional de Geologie, unde se deschide expoziţia cu vânzare de bijuterii şi minerale "Expo Cristal" (foto 3).


Lecţia de artă

Institutul Cultural Român găzduieşte la sediul său (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), Lecţia de artă III (foto 4), eveniment organizat de studenţii Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Departamentul Grafică - clasa lector dr. Anca Boeriu, asist. univ. dr. Ioana Ciocan. Sunt expuse ilustraţii şi cărţile obiect inspirate de nuvela Oraşul invizibil de Italo Calvino. Coordonatorii expoziţiei sunt artiştii gravori conf. univ. dr. Florin Stoiciu, asist. univ. dr. Cristian Ţârdel, asist. univ. dr. Andrei Ciubotaru, asist. univ. asoc. drd. Răzvan-Constantin Caratănase. Aflată la a treia ediţie, Lecţia de Artă îşi propune să facă cunoscută publicului larg creaţia vizuală a studenţilor, prin expunerea în spaţii neconvenţionale - precum Pasajul Universităţii, care a găzduit prima ediţie -, dar şi în muzee sau galerii. Expoziţia de la Institutul Cultural Român este deschisă până astăzi, 14 decembrie 2012. Accesul publicului este liber.


Regal musical la The Light Cinema

Aida, Opera iconică a lui Verdi, plasată în Egiptul antic, o prezintă pe marea soprana ucrainiană Liudmyla Monastyrska(foto 5), care îşi face debutul la MET (The Metropolitan Opera New York) în rolul principal al prinţesei etiopiene.Olga Borodina, una dintre cele mai cunoscute interprete din lume ale rolului, este rivala Aidei, Amneris, iar Roberto Alagna este eroul Radames, care trebuie să aleaga între dragostea sa pentru Aida şi datoria faţă de ţară.

Fabio Luisi dirijează primul spectacol de operă la MET, în care mai joacă George Gagnidze în rolul regelui etiopian Amonasro. Sonja Frisell utilizează toate posibilităţile teatrale ale scenei MET pentru a introduce publicul în măreţia Egiptului antic. Spectacolul este transmis în direct (Live in HD) în data de 15 decembrie, de către The Light Cinema & Cinema Stage din Bucureşti.În 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30 decembrie, în acelaşi cadru, Andre Rieu, alături de faimoasa sa Orchestra Johann Strauss, va putea fi văzut susţinând impresionante concerte în oraşul sau natal, Maastricht, din Olanda.

Anul acesta, Andre Rieu a aniversat 25 de ani împreună cu Orchestra Johann Strauss. Fanii săi vor avea posibilitatea să urmărească concertul susţinut de Andre Rieu cu ocazia acestei aniversări la The Light Cinema.Cunoscut ca "Regele Valsului", Andre Rieu a devenit faimos pe plan internaţional, având peste 2,5 milioane de CD-uri si DVD-uri vândute în ţara sa natală (Olanda) şi peste 20 milioane în întreaga lume. Un artist complet, Andre şi-a dorit şi a încercat mereu să facă muzica clasică accesibilă şi pe placul tuturor.


Ateliere de Crăciun la Cartea de Nisip

Institutul francez din Timisoara şi partenerul său, librăria Cartea de nisip, îşi aşteaptă cititorii mici şi mari cu o mulţime de activităţi pentru sfârşitul de săptămână (foto 6). Sâmbată, 15 decembrie, oaspeţii sunt invitaţi să interpreteze cântece de Crăciun în limba franceză, şi să fabrice decoraţii de Crăciun. Duminică, 16 decembrie cu mic, cu mare, sunteţi poftiţi să vă puneţi imagiaţia la încercare la ultima întâlnire din seria de 6 ateliere de desen şi pictură cu tema Portretul. Tema atelierului: Portretul unui animal. Tot duminică, este l'Heure du conte, unde spiriduşii lui Moş Crăciun vă vor introduce în magia Crăciunului prin poveşti, urmate de crearea unei felicitări de Crăciun. Se mizează puternic pe spiritul creativ al copiilor!Animatori: Mirela Pojar, Matsimouna Zitou, Mariana Loffredo.


Dacă n-a fost Revoluţie, ce-a fost?

Duminică 16 decembrie 2012, de la ora 11.00, la Sala Mică, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti, Paul Cozighian (foto 7) vorbeşte despre "Faţa nevăzută a zilelor Revoluţiei române. Prin intermediul camerei de filmat, Paul Cozighian, pe atunci student la regie de film, a fost unul dintre martorii privilegiaţi ai primelor ore ale Revoluţiei. În seara de 21 decembrie 1989 a filmat încleştările dintre populaţia Bucureştiului şi Armată, în zona Hotelului Intercontinental, iar o zi mai târziu a pătruns, o dată cu manifestanţii, în sediul Comitetului Central al PCR, unde a filmat evenimentele petrecute după fuga cuplului Ceauşescu.

Acesta a fost doar începutul, pentru că, prin acţiunile întreprinse în zilele următoare, Paul Cozighian s-a aflat în centrul celei mai importante polemici (care nu a fost nici astăzi pe deplin elucidată) legate de Revoluţia Română : "a fost sau n-a fost... ?" Regizor şi jurnalist independent, Paul Cozighian s-a născut în 1962 în România, dar trăieşte din 1990 la Paris, unde a obţinut masteratul în audiovizual la Sorbona.


Conexiuni artistice

Danaartgallery şi Galeria Odeon vă invită să vizitaţi în perioada 5 - 22 decembrie 2012 ultima expoziţie din acest an - Graphic Poetry (fotografie, grafică şi pictură, foto 8). Timp de un an şi jumătate, proiectul Conexiuni prin artă a fost prezentat publicului prin mai mult de 30 de expoziţii, organizate în diverse locaţii din Bucureşti.

Începând cu luna octombrie a anului trecut, grupul Danaartgallery, susţinut de Teatrul Odeon, a propus un alt proiect, care a devenit cunoscut şi s-a bucurat de apreciere atât din partea spectatorilor de teatru cât şi a celor care vizitează spaţiul Galeriei Odeon pentru a admira lucrările artiştilor care s-au alăturat grupului.

"Sub acest titlu misterios, Graphic Poetry - care face ca expoziţia să penduleze seducător în imaginaţia noastră între poezie şi vizual - plasticienii participanţi se confruntă, fără îndoială, fiecare în parte, cu temele preferate. Funcţionează pentru toţi o atracţie irezistibilă pentru natură, care capătă câteodată nuanţat, alteori tranşant, aspecte diferite de la un artist la altul. De la propriul chip, la peisaje, de la imaginar la fantastic, de la poveste la declamaţie, demersurile artiştilor expozanţi nu se zdruncină unul pe altul, ci ne permit să le acceptăm ca vecinătăţi posibile şi chiar constructive". (Roxana Păsculescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO