Ziarul de Duminică

PLANETA ARTE/ Un Picasso de 106,4 milioane de dolari

PLANETA ARTE/ Un Picasso de 106,4 milioane de dolari
12.05.2010, 14:40 22
Ah,moldovencele!

La inceputul lunii aprilie, al doilea film al lui Anne Le Ny*(după "Ceux qui restent", o dramă cu boli, spitale & moarte)sub aparenţa unei lejere comedii de moravuri, deschide un mic şisimpatic cabinet de psihanaliză familială. Iată subiectul: LucienPaumelle (interpretat de Michel Aumont) este patriarhul uneifamilii tradiţionale franţuzeşti. Medic pensionar, in vârstă de 80de ani, a avut mereu convingeri ferme şi sănătoase şi este reputatpentru felul in care s-a implicat in varii acţiuni umanitare. Acum,mânat de nobile idealuri, se căsătoreşte, de formă, ca să o salvezede expulzare, cu o tânără şi plină de vino-ncoa' moldoveancă (depeste Prut), pe nume Tatiana. Cele două odrasle ale incăvigurosului bătrân (in interpretarea lui Fabrice Luchini şi KarinViard) privesc, descumpănite, cum evoluează relaţia proaspătuluicuplu de convenienţă. Tatiana işi lasă dezinvoltă pachetele deţigări pe comoda care aparţinuse, vai, mamei lor, şi işi plimbăfesele bombate şi apetisante sub nasul tăticului care, iată, parecă şi-a pierdut minţile la bătrâneţe. Iar dacă nu minţile, oricumprincipiile care i-au guvernat mereu existenţa burgheză. Haosulpare că se instaurează in familia Paumelle, iar Babette şi Arnaud,"copiii", işi descoperă nebănuite şi meschine faţete sufleteşti.Fără să demonizeze pe nimeni, cu şarm şi umor, Anne Le Ny aratăfelul in care "străinul" (in speţă moldoveanca) e capabil săfuncţioneze ca un revelator pentru micile şi marile noastre mizeriiinterioare, de la gelozie la crispare, şi de la răutate la prostie(foto 1, 2).

*) Les invités de monpere, coproducţie Movie Movie, TF1 International, France 2Cinéma

Picasso, perioadacea mai roz

Cu un preţ deadjudecare de 106,4 milioane de dolari - adică aproximativ 83 demilioane de euro -, tabloul "Nu au plateau de sculpteur" (foto 3)al lui Picasso a devenit cea mai scumpă operă de artă vândutăvreodată la o licitaţie. Pânza o reprezintă pe amanta pictorului,Marie-Therese Walter, şi, atenţie, a fost pictată intr-o singurăzi, in 1932. Tabloul bate recentul record al sculpturii luiGiacometti. "Om in mers I", care, la Sotheby's Londra, in februarie2010, a fost adjudecată cu 104,3 milioane de dolari, dar şi preţulde top atins de artistul spaniol cu al său "Băiat cu pipă", vândutin 2004.

Timp de opt minute,cinci licitatori şi-au disputat tabloul (estimat de Christie's la70-80 de milioane de dolari), iar invingător a fost un competitortelefonic, a cărui identitate nu a fost incădezvăluită.

Considerat o operăfundamentală a artistului, "Nudul..." a fost expus public o singurădată, la Los Angeles, in 1961, cu ocazia aniversării a 80 de ani dela naşterea pictorului. El reprezintă piesa de căpătâi a vânzăriicolecţiei filantropului american Francis Lasker Brody, dispărut dinviaţă anul trecut, in luna decembrie. El achiziţionase tabloul inanii 50 şi il păstrase doar intre pereţii locuinţeifamiliale.

Vânzarea de marţi (4mai) de artă impresionistă şi modernă de la Christie's New York atotalizat 335,6 milioane de dolari, in condiţiile in care au fostachiziţionate 80% din cele 69 de loturi propuse. Un alt record afost inregistrat de către o pânză a lui Georges Braque, "LaTreille" ("Bolta de viţă"), cu 10.162.500 de dolari, adică mai multdecât dublul sumei estimate. Pentru Edward Dolman, director generalal Christie's, rezultatele acestei vânzări reprezintă un semnrevelator al relansării pieţii de artă şi al revenirii increderiicolecţionarilor şi negustorilor. El a mai precizat că trei sferturidintre achizitori au fost europeni sau americani. Sfertul de peurmă - colecţionari din Orientul Mijlociu.

Pentru a mai limpezilucrurile, trebuie precizat că recordul lui Picasso se referă,strict, la o vânzare in licitaţie. Altfel, cel mai scump tablouvândut vreodată până acum (e vorba despre o vânzare privată, din2006) este "No. 5, 1948", al lui Jackson Pollock, cu 140 demilioane de dolari.

Şi cei marigreşesc

Fosta proprietară aunui tablou care se dovedeşte a fi ieşit de sub penelul luiLeonardo da Vinci a depus plângere impotriva casei de licitaţiiChristie's. Jeanne Marchig (preşedintă a Fundaţiei britanice pentruprotecţia animalelor) acuză faimoasa casă de licitaţii deneglijenţă şi de impardonabila eroare de a fi vândut o operă a luiLeonardo ca pe o operă germană de secol XIX şi a cerut serioasedespăgubiri! Tabloul, catalogat sub titlul "Tânără din profil inrochie de Renaştere, Germania, secolul XIX" şi estimat intre 12 şi16 mii de dolari, a fost adjudecat la Christie's in 1998, contrasumei de 19.000 USD. In 2003, un colecţionar canadian l-aachiziţionat cu 13.5000 de euro şi a hotărât să-l supună uneiexpertize ştiinţifice la British Museum, pentru a-i stabili cuexactitate autorul. Testele cu carbon l-au datat intre anii 1440 şi1650, iar Martin Kemp, profesor emerit de istoria artei la OxfordUniversity, a susţinut că ar putea fi vorba despre un portret alfetei lui Lodovico Sforza, Bianca, pictat de Leonardo (foto 4).Potrivit ziarului "The Guardian", Jeanne Marchig a depus plângereala curtea federală din Manhattan şi acuză casa de licitaţii că nu aefecetutat toate verificările necesare pentru determina intr-un modlipsit de echivoc atribuirea operei. Ea a cerut casei Christie'sdaune al căror cuantum nu fost incă dezvăluit public, dar care,potrivit ziarului amintit, se ridică la nivelul milioanelor dedolari, câtă vreme valoarea actuală a tabloului este situată lapeste 150 de milioane USD.



.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO