Ziarul de Duminică

Planul interventiei sovietice in Polonia

25.08.2006, 16:36 29

La o zi dupa ce, pe 24 august 1980, ambasadorul sovietic la Varsovia, Boris Aristov, transmitea Moscovei stirea alarmanta ca viceprim-ministrul Mieczyslaw Jagielski negocia cu Lech Walesa si ceilalti lideri grevisti ai "Solidaritatii", Biroul Politic al PCUS insarcina in secret o comisie condusa de Mihail Suslov - membru cu vechi state de serviciu al Biroului Politic si Secretariatului - cu formularea punctului de vedere sovietic asupra masurilor necesare a fi luate pentru solutionarea crizei poloneze. La numai trei zile de la constituirea sa, Comisia Suslov producea un memorandum si o rezolutie a Biroului Politic care autoriza ministerul sovietic al Apararii sa aduca la nivelul pregatirii de lupta, pana pe data de 29 august, orele 6 dupa-amiaza, trei divizii de tancuri (una din districtul baltic, doua din districtul militar bielorus) si una de infanterie motorizata (din districtul militar transcarpatic) "pentru a forma un grup de forte in caz ca asistenta militara este acordata Republicii Populare Polone". In cazul in care situatia social-politica se deteriora si mai mult in Polonia, ministerul sovietic de resort era imputernicit sa sporeasca acest grup cu alte 5-7 divizii. In total, se avea in vedere mobilizarea a cca 100.000 de militari rezervisti si 15.000 de vehicule (25.000 de militari rezervisti si 6.000 de vehicule in prima etapa, 75.000 de militari rezervisti si 9.000 de vehicule in a doua etapa).
Documentele atesta intentia sovieticilor si a unei parti din aliatii sai din Tratatul de la Varsovia de a facilita autoritatilor poloneze, prin desfasurarea unor exercitii militare, instaurarea legii martiale. Programate a se desfasura incepand cu data de 8 decembrie 1980, exercitiile erau menite sa ofere fortelor militare si de securitate poloneze, prin prezenta a patru divizii sovietice, doua cehoslovace si una est-germana, un sprijin "fratesc" in vederea introducerii guvernarii militare in Polonia. Daca aceste forte s-ar fi dovedit insuficiente, intr-o faza ulterioara, alte 14 divizii ale Tratatului (unsprezece sovietice si trei est-germane) ar fi urmat sa intre in Polonia ca "intariri".
Chiar daca admitem cifra efectivelor avansata de colonelul Ryszard Kuklinski - unul dintre ofiterii Statului Major General cu un rol de prim ordin in elaborarea planurilor legii martiale si "cartita" a CIA-ului de la inceputul anilor '70 pana la defectiunea sa din noiembrie 1981 - tot am avea de a face doar cu o jumatate sau o treime din efectivele apreciate ca necesare pentru invazia Poloniei.
Toate acestea nu fac decat sa intareasca concluzia existentei unui scenariu interventionist limitat, in doua etape distincte: intr-o prima faza, o forta militara limitata numeric trebuia sa sprijine autoritatile poloneze in impunerea legii martiale; in cazul nedorit in care aceasta esua si situatia in Polonia ar fi scapat de sub control, se declansa cea de a doua faza, centrata pe o interventie de mai mare anvergura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO