Ziarul de Duminică

Plimbarea digitala

21.03.2008, 14:37 34

Ai timp si bani ca sa calatoresti prin toata lumea? Probabil ca putini vor raspunde afirmativ. Noi, majoritatea celor din generatia '70-'80, am cunoscut lumea de la TV. Din fericire, ne-am adaptat si la internet, unealta care ne ofera un tur gratuit al lumii. Asa incepe turismul digital 3D.
Creatorii site-ului Everyscapes promit sa creeze o versiune virtuala a lumii reale. Pe site-ul www.everyscape.com vei vedea sus o interfata video pe care se deruleaza diverse imagini ale unei locatii alese de tine. De pilda, pentru inceput ti se propune un tur minutios al vestitei Union Square din San Francisco. "Lipind" foarte multe imagini panoramice, creatorii dau senzatia ca te plimbi pur si simplu pe strazile americane. Poti alege sa faci turul automat, iar site-ul te plimba ca un ghid profesionist, sau sa hoinaresti de unul singur folosind mouse-ul. Singurul lucru care intrerupe reveria e faptul ca nici un element din poza nu se misca. In stanga interfetei e o fereastra cu aplicatia Google Maps, sincronizata cu aceasta, ca sa te orientezi mult mai usor in spatiu, un fel de GPS. Si daca n-ai rabdare sa te plimbi cu sagetile din interfata merge sa dai un clic pe harta respectiva ca sa ajungi exact in punctul pe care doresti sa-l vizitezi.
Dincolo de faptul ca poti sa te plimbi pe strazile americane fara sa dai 1.000$ pe bilet, experienta are si valoare de pura orientare la locul "faptei". Daca chiar vrei sa te duci pana acolo, dar nu stii pe unde sa o apuci, studiezi sistemul de transport al locurilor. In stanga sus, ai un meniu de unde selectezi categoriile care te intereseaza, iar daca selectezi "Transportation", dai de toata lista cu statiile de metrou, de autobuz si le vezi cu ochii tai atat pe harta, cat si fizic, ca sa-ti faci la nevoie un sistem de repere. New Yorkul este doar un exemplu. Din meniul cu destinatii din partea de jos ai de ales mai multe orase americane, dar si cateva atractii din Beijing printre care este inclus si Orasul Interzis.
Ideea de turism digital a suras si departamentului de cercetare al Microsoft. Ce-a iesit? Photosynth, un soft online care coreleaza pozele dintr-o anumita sursa, in functie de continut si de punctul din care au fost facute, pentru a recrea o imagine tridimensionala a unui anume loc. Daca iei de pilda toate pozele de pe Flickr pe care le-au facut oamenii in piata San Marco si le cuplezi ca pe piesele unui puzzle, vei vedea obiectivul turistic din toate unghiurile posibile si te vei plimba pe acolo ca la tine acasa. Poze gasesti pe toate "drumurile" online. Tot secretul sta deci in tehnologia cu care "convingi" pozele sa fie asamblate automat in puzzle-ul despre care vorbeam. Softul celor de la Microsoft strange intai fotografiile si le selecteaza in functie de elementele care apar in cadru.
Cu alte cuvinte, programul "vede" daca, de pilda, o fantana apare in mai multe poze, chiar daca acestea au fost facute din diferite unghiuri si de la diferite distante. Apoi, setul de poze care contine aceleasi elemente sunt analizate pentru a determina exact locatia din care a fost facuta poza. Orice punct in spatiu este definit pe trei axe, asa ca, dupa calcularea pozitiei, este usor (pentru niste programatori, bineinteles) sa montezi pozele acolo unde trebuie. Pe cat de complicata pare tehnologia, pe atat de prietenoasa este interfata. Intri pe site-ul http://labs.live.com/photosynth si alegi optiunea "Collections" din meniul din stanga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO