Ziarul de Duminică

Pompa de colesterol

17.11.2006, 14:30 15

Febra dietelor a generat nebunia cartilor de profil care a generat isteria colectiva a societatii civile. Industria spaimei de calorii functioneaza perfect: obezitatea se hraneste, in primul rind, cu hartie tiparita. Iar denuntarea acestei spaime naste, ea insasi, o alta industrie literara...
Ce drama ar fi daca toti am fi supli! Realizati cata lume si-ar pierde slujbele daca abdomenele plate ar invada Universul? Cati nutritionisti s-ar sinucide in grup, esuand ca balenele pe terasele restaurantelor vegetariene? Cum ne-am incepe dimineata daca prima reclama de la televizor nu ar profeti imperiul de o mie de ani al bicicletei medicinale? Ce ar face milioanele de angajati ai fastfood-urilor daca ar fi siliti sa inghita ei insisi tone de cartofi prajiti in ulei semiranced sau sa-si monteze perfuzii din care sa picure slinos maioneza cu e-uri? Cine ar mai aprecia recenta inovatie culinara care impune patru felii de carne intr-un hamburger, basca trei felii de costita crocanta?
Intrebarile de acest fel sunt retorice. Lumea ar fi cumplit de trista fara miliardele de oameni care se alimenteaza direct de la pompa de colesterol. Iar lumea, mai mica dar influenta, a nutritionistilor s-ar aliena iremediabil. Rafturile de carti suprapopulate cu manuale de supravietuire in lupta cu excesele de tot felul s-ar prabusi de atata materie acumulata ireversibil, precum stratul adipos pe coapse ori celulita pe solduri.
Din fericire, mapamondul (sau "papamondul", dupa cum spunea Radu Anton Roman) continua sa manance profund nesanatos (si direct proportional savuros). Iar ei, acesti guru nesatui ai evanghelizarii "fat-free", nu se sfiesc sa abuzeze de timpul, rabdarea si, mai ales, banii nostri. Noi, cei multi si pofticiosi insa speriosi. Atat de speriosi incat numai in America reusim sa cheltuim cam 50 de miliarde de dolari pe an de dragul industriei de slabit. In Old Trout Magazine, Stanley Mieses analizeaza mai multe carti despre grasi, grasime, cure, diete si alte asemenea. De fapt, volume care diseca industria in cauza precum un macelar porcul cel gras de Craciun. Astfel, Paul Campos, profesor de Drept la Universitatea din Colorado, considera, in cartea sa "Mitul dietei sau De ce obsesia Americii legata de greutate pune in pericol sanatatea natiunii", ca intaia maladie morala contemporana este isteria legata de ingrasare. El da ca exemplu locul comun care afirma ca 4 din 5 cetateni americani au probleme de sanatate generate de supraponderalitate. Asa ceva, afirma universitarul, poate conduce la o veritabila "epidemie culturala de frica".
In Politica grasimii: Adevarata poveste din spatele epidemiei de obezitate din America ori in Marile minciuni despre grasime: Adevarul despre greutate si sanatate, autori ca J. Eric Oliver sau Glenn Glasser afirma ca eforturile disperate de a slabi produc mai multe victime decat obezitatea in sine.
Ceea ce, firesc, imi produce o pofta de mancare nebuna, desi e unspe jumate seara. Ma duc sa-mi fac un sandvis!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO