Ziarul de Duminică

Portrete olandeze

Portrete olandeze

Frans Hals (1581-1666): Portret de barbat (probabil Nicolaes Hasselaer)

09.11.2007, 00:21 100

La Galeria Nationala din Londra a fost deschisa in aceasta vara expozitia Portrete olandeze: epoca lui Rembrandt si Frans Hals care a reunit 60 de lucrari din muzee si colectii olandeze, germane, franceze, cehe, americane si britanice - inclusiv cea regala. Secolul de aur olandez, cum a fost numit secolul al XVII-lea, a fost cel mai prosper si mai prolific pentru plasticienii locali.

Burghezia a devenit clasa dominanta in Tarile de Jos. imbogatita din comertul in tinuturi indepartate - celebrele Indii Olandeze - si ducand o viata opulenta orasenimea a descoperit bucuria trairilor estetice in fata operelor de arta. Artistii s-au specializat pentru a raspunde tuturor cerintelor. A fost pentru intaia data cand, intre pictori, s-au departajat portretistii de peisagisti, naturmortistii si autorii scenelor de gen. Iar in cadrul aceluiasi gen, specializarea continua: erau peisagisti care executau numai marine, altii numai paduri si campii, altii numai peisaj urban; in cadrul naturii statice, la fel, erau cei care abordau compozitiile cu mese si piese de vesela, altii cu fructe si flori, altii cu pescarie si vanat, altii se apropiau, cu oarecare sfiala, de tema "Vanitas", incarcata de simboluri. Pentru fiecare dintre aceste tablouri, bogatul negustor olandez avea un loc special de panotare: peisajele de peste mari, cu tinuturi exotice unde isi dezovoltase el comertul, erau asezate in birou, portretele stapanului si a restului familiei erau in salon, iar naturile statice cu mancare in sufragerie.
Este pentru prima data cand o astfel de expozitie care urmareste evolutia portretului olandez prin capodopere este deschisa la Londra. Sponsorul principal a fost Compania Shell. Veacul a fost, ce-i drept, dominat de Harmensz Rembrandt van Rijn si de Frans Hals, dar au existat multi alti portretisti merituosi si celebri care pot sta, cu mandrie, alaturi de cei doi maestri. In expozitie sunt prezente 9 picturi de Rembrandt - inclusiv celebrele panze Sindicii postavari si Lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp - si 12 de Hals, dar sunt si lucrari semnate cu nume tot atat de cunoscute precum Gerrit van Honthorst (Portretul regelui Carol I Stuart cu o scrisoare in mana), Thomas de Keyser (Portretul lui Constantijn Huygens), Ferdinand Bol, Nicolaes Maes, Jan Maytens, Frans van Mieris, Jan Steen, Gerrit Dou, Gerard ter Borch si Emanuel de Witte, cel specializat in pictarea interioarelor de biserici, dar care ataca si portretul pe care il executa cu aceeasi maiestrie, asa cum demonstreaza lucrarea expusa, plina de imediatetea vietii reale, Adriana van Heusden si fiica ei in noua Piata de peste din Amsterdam. Adorabil este portretul Gemenilor Clara si Aelbert de Bray, infasati si asezati intr-un leagan cu marginea sculptata si aurita, ce au fost pictati chiar de tatal lor, Salomon de Bray. Pe langa asemenea compozitii pline de duiosie apar si mari picturi cu gravii ofiteri sau mandrii stegari din militia olandeza, patrunsi de martialitate. Compania Meagre, cea mai vasta lucrare din expozitie (2,09 x 4,29 m) a fost inceputa de Hals si terminata de Pieter Codde.
Datorita esarfelor albastre sau oranj purtate de militarii de duminica, panza nu este atat de intunecata ca altele, unde domina acromatismele. Dar, din straiele de matase neagra, lucioasa, cu gulere si mansete de o stralucitoare albeata, rasar chipurile rubiconde si surazatoare ale modelelor dispuse parca sa dialogheze cu privitorul. De aceea, nu este de mirare ca, pe unul dintre afisele expozitiei ce-l infatiseaza pe tanarul Willem Coymans, cu palaria sa pusa pe-un ochi si mustacioara cocheta, maiestru pictat de Hals, un strengar a atasat un abtibild cu textul "Nu-mi vorbi mie despre haosul climei, drepturile omului si siguranta muncitorului. Aceasta este arta!".
Din octombrie 2007 si pana in ianuarie 2008 expozitia va fi itinerata la Colectia Regala de Pictura Mauritshuis din Haga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO