Ziarul de Duminică

Povestea Mariei Magdalena/ de Elisabeta Lăsconi

Povestea Mariei Magdalena/ de Elisabeta Lăsconi
23.12.2010, 23:47 614

"Codul lui Da Vinci" a lansat mai multe provocări privindEvangheliile, istoria cristică şi perpetuarea unei credinţe careşi-a avut începuturile cu peste două mii de ani în urmă în iesleadin Bethleem. I-au urmat thrillere esoterice, ca o avalanşă abătutăasupra cititorilor, exploatând pistele multiple pe care le-adeschis Dan Brown, dintre ele se detaşează un roman scris de oautoare îndrăzneaţă: "Cea Aşteptată" de Kathleen McGowan, tradus în30 de limbi şi publicat în 40 de ţări, în primul an după ce a fostpublicat (2006, în româneşte în 2008).

Romanul relatează aventurile unei tinere americane, MaureenPaschal: autoare a unei cărţi despre femeile nedreptăţite aleistoriei (Maria Magdalena, Lucrezia Borgia, Maria Antoaneta aFranţei), călătoreşte în multe locuri ca să se documenteze, iar laIerusalim ea începe să aibă viziuni ce o înspăimântă. Treptat,înţelege că femeia în veşmânt roşu, de regină şi preoteasă, dinviziunile ei, este Maria Magdalena, cunoaşte pe membrii uneisocietăţi secrete, descendenţi ai catarilor, află de existenţa unuicult al Doamnei Noastre, perpetuat în sudul Franţei.

Şi marile secrete încep să se desfăşoare: copiii MarieiMagdalena şi ai lui Isus se află la originea familiilor regale dinEuropa, pregătindu-se cu fiecare generaţie să o găsească pe CeaAşteptată, singura căreia i s-ar putea revela Evanghelia scrisă defemeia care i-a fost alături lui Isus ca soţie, ea însăşi dinstirpe de regi, ca ucenică şi martor la Răstignire şi la Înviere.Povestea femeii în roşu, ocultată vreme de două milenii, şimanuscrisele ascunse la poalele Pirineilor francezi ies în sfârşitla lumină.

Cartea are trei planuri: povestea se petrece în prezent, în2005, cu toate ingredientele care i-au adus celebritate lui DanBrown - o luptă între ioaniţi care îl recunosc drept Mesia pe IoanBotezătorul şi adepţii lui Isus. Nu lipsesc intervenţiileVaticanului, nici fanatismul din facţiunile rivale, elemente degeografie sacră interferează cu altele de cosmologie şi denumerologie, nici decriptări spectaculoase ale unor tablouri alelui Sandro Botticelli sau ale lui Poussin, în corelaţie cu dejacelebrele ipoteze despre capodoperele semnate de Leonardo daVinci.

A doua poveste include viziunile şi se compune din evocareavieţii lui Isus din urmă cu două mii de ani, rivalitatea cu IoanBotezătorul, prezenţa Mariei Magdalena ca mireasă în viaţa lor,jocuri şi planuri politice în care intervin ca actanţi: preoţiiTemplului, speriaţi de învăţătura adusă de Isus, Irod Antipaîngrozit că "regele iudeilor" îi va lua tronul, Pilat din Pont celraţional, silit să accepte miracolul, soţia lui convertită, Mariileînsoţindu-l pe Isus pe drumurile Iudeii.

Capitolele se deschid cu câte un pasaj din "Evanghelia de laArques a Mariei Magdalena" cuprinzând "Cartea ucenicilor" şi"Cartea vremurilor întunericului" şi formând partea cea maioriginală şi profundă. "Cea Aşteptată" are ca subtitlu "Carteaîntâi a legendei Mariei Magdalena", i-au urmat "The Book of Love"(2008), tradusă deja în 40 de limbi (la noi încă nu...) şi "ThePoet Prince" (2010), în care Maureen Paschal îşi continuă periplulîn spaţiu şi timp, reînviind alte figuri ale istoriei secrete:Matilda de Toscana sau Lorenzo de Medici, ajungând în alte locuri,la Chartres şi Florenţa.

Deviza trilogiei ar fi "Adevărul împotriva lumii!", autoarealansează ideea că adevărata învăţătură cristică, numită în romanCalea, a răspândit-o Maria Magdalena, aflată mai aproape de Isusdecât apostolii. Şocul îl produce "Postfaţa", unde autoareadezvăluie autobiografismul cărţii şi rolul de alter-ego alpersonajului Maureen, cu detalii despre două decenii de cercetare,despre secretele familiei sale. Cititorul se va întreba, aidoma luiPilat din Pont ce este adevărul... şi, mai departe, care esteadevărul...

Kathleen McGowan, Cea Aşteptată, traducere de AdrianaBădescu, Editura Rao, 2008; 420 pag.

ELISABETA LĂSCONI, eseist şi critic literar. Absolventă afilologiei bucureştene (1980), doctorat susţinut în 1998 cu o tezădespre Sorin Titel, publicată în două cărţi ("Oglinda lucioasă,oglinda aburită", Ed. Amarcord, 2000; "Sorin Titel, Ciclulbănăţean", Ed. Univers, 2000).

Colaborări la revistele Adevărul literar şi artistic, CaieteCritice, Cultura, România literară, Viaţa Românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO