Ziarul de Duminică

Poveşti cu H.G. Wells şi marţieni/ de Stelian Ţurlea

Poveşti cu H.G. Wells şi marţieni/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16.11.2012, 00:02 107

Trebuie să mă învăţ să nu mă mai sperii de cărţile voluminoase. Ca să nu pierd. "Harta timpului" a fost tradusă anul trecut, am ţinut-o aproape un an la capul patului, fără să mă încumet s-o deschid, speriat, într-un fel, de grosimea ei - peste 600 de pagini. La începutul toamnei a apărut şi "Harta cerului", roman şi mai voluminos, de peste 700 de pagini, lansat în prezenţa autorului, sosit special la Bucureşti. Abia atunci m-am încumetat să deschid cele două cărămizi. Şi n-am regretat o clipă! Chiar dacă nu ma omor după genul acesta de subiect. Aflu chiar că fac parte dintr-o "trilogie victoriană", probabil al treilea volum este asemănător ca dimensiuni.

Felix J. Palma este un scriitor spaniol relativ tânăr, născut în 1968, iubitor de literatură latino-americană, dar şi engleză, care scrie un fel de literatură fantastică amestecată cu romance. A fost fascinat de mic de H.G.Wells - şi o recunoaşte de câte ori are prilejul. A fost fascinat şi de epoca victoriană. L-a admirat pe Jules Verne şi literatura fantastică. A publicat câteva romane, dar succesul l-a obţinut, inclusiv pe plan internaţional, cu cele două cărţi despre care viorbim în acest text, amestec de poveşti de iubire cu fantasticul cel mai pur şi care pornesc, amândouă, de la texte celebre - "Maşina timpului" şi "Războiul lumilor". Adică texte celebre ale lui H.G.Wells. Scriitorul britanic, spunea Palma, "a inventat călătoria în viitor, într-o lume îndepărtată în timp şi-n spaţiu, dar ceea ce urmărea de fapt era să facă o critică socială, prin aceste parabole SF". Cam asta face, pe urmele lui, şi Felix J. Palma. În amândouă cărţile, Wells însuşi devine personaj ("Mi s-a părut normal să aduc un omagiu acestui titan al literaturii transformându-l într-un personaj care joacă într-un fel în viaţa sa. El apare cu nume şi prenume în carte şi întâmplările la care ia parte în roman sunt în bună măsură legate de opera lui."), alături Jack Spintecatorul, Bram Stoker sau Elephant Man. Dar apar, surpinzător, şi alţii - de pildă Edgar Alan Poe, care, întors dintr- o expediţie spre Polul Sud, scrie câteva povestiri celebre despre ce văzuse în călătoria sa.

Din cele spuse până acum, se deduce lesne că romanele lui Felix J.Palma sunt un amestec de ficţiune istorică, sf, fantasy, dragoste şi thriller. H.G. Wells, celebrul scriitor, va cunoaşte primejdiile unei călătorii în timp atunci când un şarlatan venit din viitor încearcă să-l omoare pentru a-i fura identitatea. Ca să se salveze, Wells este silit să plece într-o călătorie de-a lungul secolelor. Acţiunea iniţială se petrece în 1896. Acest prim roman, "Harta timpului", a fost recompensat cu Premiul Ateneo de Sevilla în 2008 şi publicat în peste 25 de ţări. "Un savuros amestec de genuri." scriaThe Washington Post

Al doilea roman, "Harta cerului", e şi mai îndrăzneţ. Wells continuă să fie unul dintre eroi, printre puţinii care cunoaşte că în subsolul unui mare muzeu britanic a fost adusă o fiinţă descoperită în gheţurile Antarcticii, presupusă a fi marţian. Se întâmpla la scurtă vreme după ce romanul său "Războiul lumilor", care descria o invazie a marţienilor, tulburase lumea şi se bucura de un mare succes. Când îl studiază în subsolurile muzeului, neatent, Wells se răneşte la un deget şi, din picătura de sânge rămasă pe carcasa artefactului cosmic, se va naşte o copie fidelă a sa. Numai că noua creatură va declanşa o reală invazie a marţienilor. Londra e invadată de tripozi care distrug totul în cale. Pământenii sunt transformaţi în sclavi. Wells e singurul care poate opri invazia. Paginile în care scriitorul se află faţă în faţă cu dublura sa sunt memorabile. Pentru a evita invazia, călătoreşte într-o epocă anterioară inevitabilului, schimbă istoria, modifică desfăşurarea evenimentelor, îl distruge pe marţianul eşuat în Antarctica şi ajunge la Londra cu un an înaintea naşterii sale. Nu mai are nicio îndoială că există lumi paralele. Totul era posibil într-un univers infinit. "Wells călătorise în timp până în 1829, realizase o modificare suficient de transcendentă pentru a schimba viitorul, apoi călătorise în 1865, un an înaintea naşterii sale, pentru a se întâlni cu lumea pe care el însuşi o modificase. Dar singurele schimbări care trebuiau să se vadă în jurul lui aveau să fie evident, cele derivate din anihilarea monstrului."

Povestea e halucinantă, admirabilă, un adevărat bun sf. Şi în acest roman se îmbină iubirea cu thrillerul şi sf-ul. O idee asupra căreia Felix J. Palma insistă - iubirea îl transformă pe om, despuindu-l de egoism. Dar, după umila mea părere, şi acest al doilea roman este prea stufos, zeci de pagini de descrieri în amănunt şi de dialoguri bogate.

Ce va fi în a treia parte a trilogiei? Într-un interviu pe care îl vom publica în numărul următor al ziarului, Felix J. Palma spune că "în cea de-a treia parte a trilogiei voi construi acţiunea în jurul romanului <<Omul Invizibil>>, a lumii spiritismului, iar scriitor invitat va fi Arthur Connan Doyle, care va încerca să explice de ce a scris el romanul <<Câinele din Baskerville>>. Voi ajunge astfel să leg toate firele narative şi voi închide trilogia." Chiar merită aşteptat!

Mai ales că, până acum cărţile lui Felx J. Palma au insistat pe un fapt extraordinar:

"Munca scriitorilor e foarte valoroasă: îi face să viseze pe ceilalţi, pe cei care nu pot să viseze singuri. Şi toată lumea trebuie să viseze.Ar putea fi ceva mai important decât asta?"

Chiar: ar putea?

Felix J. Palma - Harta timpului, Editura Trei. Traducere de Ana Maria Tamaş. Harta cerului, Editura Trei. Traducere din spaniolă de Ana Maria Tamaş

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO