Ziarul de Duminică

Premiile literare franceze/ de Ziarul de duminică

Premiile literare franceze/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.11.2012, 00:04 109

Abraham B. Yehoshua (foto 1), unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori israelieni, a fost recompensat, săptămâna trecută, cu premiul Médicis pentru roman străin pe 2012, pentru volumul "Rétrospective", publicat la editura Grasset. Romanul este un volum melancolic despre misterele creaţiei artistice, a anunţat juriul care acordă acest premiu literar francez.

"Rétrospective" este un roman de aproape 500 de pagini, care descrie felul în care este regizat un film. El aduce în scenă un celebru regizor israelian, Yaïr Mozes, în vârstă de 70 de ani, un scenarist, o actriţă şi un director de imagine. Raporturile conflictuale dintre ei ilustrează tensiunile la care sunt supuşi toţi aceia care lucrează în domeniul creaţiei artistice.

Născut în 1936, la Ierusalim, într-o familie de intelectuali, Abraham B. Yehoshua a fost desemnat câştigătorul premiului Médicis pentru roman străin pe 2012 din primul tur, cu şase voturi din cele zece exprimate.

Scriitorul israelian este cunoscut şi pentru angajamentul său în lupta pentru pace, alături de alţi doi romancieri israelieni celebri, Amos Oz şi David Grossman - cel din urmă fiind câştigătorul premiului Médicis pentru roman străin din 2011. Avraham B. Yehoshua a participat la Iniţiativa de la Geneva, lansată pentru a favoriza procesul de pace israelo-palestinian. Romancierul israelian a câştigat numeroase premii literare, iar cărţile sale au fost traduse în peste 30 de limbi străine.

Pe de altă parte, premiul Médicis pentru roman francez pe anul 2012 a fost atribuit scriitoarei Emmanuelle Pireyr, în vârstă de 43 de ani, pentru cel de-al patrulea ei volum, "Féérie générale", publicat la Editions de l'Olivier.

Totodată, premiul Médicis la secţiunea "eseu" pe 2012 a fost decernat scriitorului David Van Reybrouck, pentru volumul "Congo, une histoire", publicat la editura Actes Sud.

Premiul Médicis este una dintre cele mai prestigioase distincţii literare acordate în Franţa, alături de Fémina şi Goncourt.

În 2012, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 25 octombrie scriitorului elveţian Joël Dicker, pentru volumul "La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert". Premiul Fémina pentru roman străin a fost acordat scriitoarei americane Julie Otsuka, pentru "Certaines n'avaient jamais vu la mer".

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat premiul Renaudot pe 2012, pentru volumul "Notre-Dame du Nil", publicat la editura Gallimard. Ea a primit pentru acest roman şi premiul Ahmadou Kourouma, denumit astfel după marele romancier ivorian, care recompensează o operă - un eseu sau un volum de ficţiune - consacrată Africii. Premiul Renaudot pe 2012 pentru eseu a fost atribuit scriitorului Franck Maubert, pentru "Le dernier modèle" (editura Mille et une nuits).

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 - cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său "Le Sermon sur la chute de Rome".

Sezonul marilor trofee literare din Franţa s-a încheiat cu decernarea premiului Interallié, pe 14 noiembrie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO