Ziarul de Duminică

Premiul Henkel CEE pentru Artă 2012/ de Ziarul de duminică

Premiul Henkel CEE pentru Artă 2012/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

22.06.2012, 00:07 65

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2012. Concursul se adresează şi anul acesta artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video şi instalaţie, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7.000 Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziţii individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă contemporană din Viena.

Juriul local, format din Alina Şerban, curator, Raluca Voinea, curator şi critic de artă, şi Daria Ghiu, critic de artă şi jurnalist cultural, i-a desemnat drept câştigători ai selecţiei locale pe Anca Benera & Arnold Estefan. Aceştia vor primi un premiu în valoare de 1.000 Euro din partea Henkel România şi vor reprezenta România în selecţia finală de la Viena a Premiului Henkel CEE pentru Artă 2012, alături de artişti din peste 20 de ţări.

Cei doi artişti au înscris împreună trei lucrări - Pacta sunt servanda, performance şi video, The equitable principle, instalaţie mixed-mediaşi Matter&History, foto-montaj şi print.

"Desemnarea Premiului Henkel în România artiştilor Anca Benera şi Arnold Estefan este o confirmare a maturităţii gândirii lor artistice şi o provocare pentru dezvoltarea unei colaborări de viitor. Deşi au urmat un parcurs artistic individual de excepţie, lucrările realizate împreună reprezintă o plusvaloare a actului artistic. Proiectele propuse de ei se bazează pe cercetare istorică şi de context, dezvoltând în acelaşi timp şi o latură performativă. Cei doi artişti se folosesc de background-ul biografic atât pentru o confruntare de mentalităţi, cât şi pentru a construi noi paradigme de comunicare artistică şi personală. Deoarece miza Premiului Henkel este pe lângă recunoaşterea valorii artistice, şi crearea posibilităţii de exprimare publică, considerăm că Anca Benera şi Arnold Estefan au toate premisele de reprezentare atât conceptuală, cât şi spaţială într-o expoziţie internaţională", argumentează Daria Ghiu decizia juriului.

Anca Benera şi Arnold Estefan sunt co-fondatori ai Centrului pentru Introspecţie Vizuală, un centru de artă creat în 2007. Din 2010, cei doi au început să lucreze ca un grup artistic. Anca Benera are origini italiano-ucrainiene şi este "produsul imigratiei ilegale", după cum se defineşte chiar ea, în timp ce Estefan face parte din minoritatea maghiară din România. Lucrările celor doi sunt influenţate de acest background personal, punând în discuţie conceptele de identitate naţională şi discursul oficial din sfera publică. Investighează strategii geo-politice, subiectivităţi post-naţionale, instabilitatea istoriei şi percepţia acesteia între memoria publică şi privată.

Lucrările celor doi artişti vor fi trimise la Viena, acolo unde un juriu internaţional format din curatori si experţi se va reuni în septembrie pentru evaluarea tuturor lucrărilor înscrise, urmând să nominalizeze 5 artişti finalişti în cursa pentru marele premiu. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală, care se va desfăşura la mumok Viena în luna noiembrie, în prezenţa celor cinci artişti nominalizaţi.

Dintre cele 54 de aplicaţii primite pentru ediţia din acest an, juriul a selectat în finală şase artişti. Ei s-au remarcat prin originalitatea proiectelor şi printr-o abordare sincretică şi inovatoare a mediilor artistice multiple cu care operează. Calitatea lucrărilor i-a recomandat în finală pe: Anca Benera & Arnold Estefan, Olivia Mihălţianu, Sebastian Moldovan, Dumitru Oboroc şi Daniela Pălimariu. Aceştia constituie repere ale scenei tinere de artă contemporană din România în context internaţional.

Pentru mai multe informaţii despre competiţie si ediţiile anterioare, puteţi accesa www.henkel.ro/ Art Award sau pagina de Facebook a Henkel Art Award.

Pentru mai multe detalii despre această ediţie, vă rugăm contactaţi:

· GMP PR, Roxana Poede tel: 0742 249279, email: roxana.poede@gmp.ro

· Henkel România, Lavinia Toma, tel: 021 - 203 26 00, email: Lavinia.Toma@henkel.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO