Ziarul de Duminică

PREVIEW / Ofertă muzicală de caniculă

PREVIEW / Ofertă muzicală de caniculă

In fotografiile realizate de Virgil Oprina: Liviu Prunaru si Mihaela Martin

29.07.2010, 15:46 29

În afara argumentului că unul dintre cele mai răcoroase locuridin centrul Bucureştiului în iulie şi august este Ateneul Român,oferta ciclului Serate Muzicale în Bucureşti ce se desfăşoară înfiecare miercuri în emblematica sală bucureşteană este un argumentsuplimentar pentru o vizită.

Seria s-a deschis deja pe 14 iulie cu un recital susţinut deviolonista Mihaela Martin alături de pianistul Thomas Hoppe. Aurmat cvartetul Ad libitum din Iaşi, iar miercuri, 28 iulie, auputut fi ascultaţi la Ateneul Român violonistul Liviu Prunaru şipianista Dana Protopopescu, duo cameral compus din doi muzicienicare activează predominant în Olanda şi Belgia şi care, dinperspectiva publicului românesc, are la activ un album de sonatelansat în urmă cu mai mulţi ani la Editura Casa Radio. În fiecarerecital, a fost îmbinat repertoriul clasico-romantic cu piesele depopularitate şi de virtuozitate din repertoriul fiecărei combinaţiiinstrumentale.

Ce ne oferă următoarele săptămâni, dacă suntem în înfierbântatulBucureşti? Pentru început, Cvartetul de coarde Transilvan, maiexact Gabriel Croitoru - vioara I, Nicuşor Silaghi - vioara a ll-a,Marius Suărăşan - violă, Vasile Jucan - violoncel (4 august) cuprogramul De la divertismentul clasic la folclor. Şi aceastăformulă şi cea din 11 august le recomand în cunoştinţă de cauză,deoarece în versiuni asemănătoare le-am ascultat vara trecută laSinaia. Capodopere ale muzicii de cameră este titlul programuluisusţinut pe 11 august de o formulă mixtă de muzicieni români dinţară şi din diaspora, respectiv Maruxa Llorente - pian (Spania),Steluţa Radu - pian, Bogdan Zvorişteanu - vioară (Elveţia),Cristian Ifrim - violă (Spania), Marius Nichiteanu - violă(Germania), Marin Cazacu - violoncel, Dorin Marc - contrabas(Germania). Programul lor va cuprinde Cvartetul cu pian op. 47 deSchumann şi Cvintetul cu pian op. 114 "Păstrăvul" deSchubert.
O altă seară camerală atractivă va fi cea din 25 august, când vorputea fi ascultaţi violonistul Gabriel Croitoru şi pianistulValentin Gheorghiu, cu un program care îşi propune punerea învaloare a viorii lui George Enescu Guarneri "del Gesu". Veţi puteaasculta Schubert - Sonatina nr. 3 în sol minor, Enescu - Sonata aIII-a în la minor"în caracter popular românesc" şi Beethoven -Sonata "Kreutzer".
Dacă ne oprim la a prezenta doar oferta camerală, un alt reperinteresant este concertul Romanian Piano Trio de la Ateneul Romândin 8 septembrie, cu un program în care cei trei instrumentişticunoscuţi atât ca interpreţi de muzică de cameră şi ca solişti (dealtfel toţi trei sunt în această perioadă solişti concertişti aiOrchestrelor şi Corurilor Radio) - respectiv Alexandru Tomescu,Horia Mihail şi Răzvan Suma - cântă fie în trio, fie în duo, fiesolo, programul culminând cu Anotimpurile (Las Cuatro EstacionesPortenas) de Piazzolla.
O interesantă iniţiativă privată, susţinută cu forţă de importanteinstituţii publice de cultură şi presă - Filarmonica "GeorgeEnescu", Televiziunea Română şi Radio România -, dar şi de PrimăriaCapitalei, seria Serate muzicale în Bucureşti a fost lansată înplin sezon estival, într-o perioadă în care într-adevăr nu areconcurenţă. În proiect sunt înscrise 20 de concerte, care vorcontinua până pe 30 noiembrie.
Organizatorii, Lanto Arte, au o experienţă consistentă în domeniulorganizării de concerte, majoritatea cu accesul liber sau pe bazăde invitaţii, dar această aventură a aducerii la Bucureşti a unorartişti care au concertat rar în formulă camerală în capitală - fiedin diaspora, fie din alte oraşe ale ţării -, este nouă. Atuncicând vom ajunge la mijlocul acestei serii, după primele 10concerte, sperăm să putem vorbi despre un succes. Toate acesteadepind însă de multe elemente, printre care nu în cele din urmăreacţia publicului va fi esenţială.



OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969)este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef alpostului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuarerubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar.Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articoleapărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute deemisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV.Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitoriiromâni pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şiresponsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic.Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentruOriginalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional alAudiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO