Ziarul de Duminică

Pribeagul Carol (II)

Pribeagul Carol (II)
04.07.2008, 20:56 34

Daca in drumul spre Portugalia, Carol si suita sa au tranzitat fara probleme Franta, nu acelasi lucru s-a intamplat si in Spania. La 18 septembrie 1940, ora 10.20 p.m., Carol, intr-o situatie de exasperare, deranjat ca nimeni nu ii explica de ce trenul in care se gasea nu primise aprobare pentru a circula, i-a trimis regelui Mihai telegrama cifrata nr. 58.210: "In drumul spre Portugalia am fost pe neasteptate, contra vointei mele si asigurarilor date, oprit in Spania. Te rog ia masuri ca aceasta stare de lucruri sa inceteze cat mai curand, asigurandu-mi drumul spre Portugalia".
Carol a fost cazat de autoritatile spaniole la Sitges, localitate aflata la 40 km de Barcelona. Deranjat de conditiile in care locuia, fostul suveran nu a ezitat sa-si manifeste nemultumirea, plangandu-se de "lipsa de confort si de toate dificultatile pentru aprovizionarea din Spania". In cele din urma Carol a fost lasat sa-si continue drumul spre Portugalia. Inainte de a parasi teritoriul spaniol, pribeagul a fost cazat in Palatul Andaluz din Sevilla. Probabil ca fostul suveran nu a fost multumit nici de conditiile din Sevilla, altfel nu se poate explica graba cu care a plecat, incat sa-si uite o serie de bagaje in camera. La Lisabona, consulul Romaniei, imbracat in haine civile, l-a asteptat pe Carol, ajutandu-l sa se cazeze la hotel. In acel moment consulul s-a retras, iar conform telegramei cifrate nr. 56.567/ 1 septembrie 1940, trimisa de M. Manoilescu, acesta a fost "ultimul contact cu fostul suveran si suita sa".
Bagajele uitate la Sevilla au fost recuperate de Siguranta Spaniei care le-a trimis la Madrid, unde au fost inventariate de insarcinatul cu afaceri G. Gusti, in prezenta unui notar public si a avocatului Jose Gamozo, ultimul in calitate de reprezentant al lui Carol. Bagajele se compuneau din 37 de valize mari si mici, cutii cu bijuterii (goale), doua paltoane, un baston si o "baterie de tinichea". Pe langa sumele in lei si valuta, valiza cu nr. 19 a avut cel mai bogat continut: "o mare cantitate de monede din aur, romanesti si straine, precum si o colectie de tabachere din aur si argint, ceasornice, brichete Dunhil, ace de cravata, butoni de manseta cu briliante si pietre pretioase". Statul roman nu a primit obiectele mentionate, desi le-a solicitat, acestea fiind depozitate la sediul Sigurantei spaniole in conditiile in care problema a fost considerata un litigiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO