Ziarul de Duminică

Primul Nobel la Neptun

Primul Nobel la Neptun

Orhan Pamuk

20.06.2008, 12:31 35

Jorge Semprun (Spania, 2002), Antonio Lobo Antunes (Portugalia, 2003), Amos Oz (Israel, 2004), Mario Vargas Llosa (Peru/Spania, 2005), Andrei Codrescu (SUA/Romania, 2006), Evgheni Evtusenko (Rusia, 2007), adica o pleiada impresionanta de scriitori cu anvergura mondiala, au fost premiati la Festivalul "Zile si Nopti de Literatura" de la Neptun/Mangalia.

Anul acesta, la a VII-a editie, un recent laureat al Premiului Nobel (2006) a fost onorat - si a onorat cu acceptarea sa - cu Marele Premiu Ovidius al Festivalului (in valoare de 10.000 de euro), decernat pentru "valoarea operei si contributia la afirmarea libertatii de expresie si tolerantei interetnice". Orhan Pamuk este un nume binecunoscut in Romania, iar aceasta recunoastere rapida s-a produs de la primul sau roman tradus in romaneste, chiar inainte de a primi Premiul Nobel, si s-a consolidat cu fiecare noua aparitie. Ultimul sau roman aparut la noi, Zapada, lansat la Bookfest, a cunoscut un succes de public notabil, cu 2000 de exemplare vandute. De aceea, cred ca afirmatia "Romania este a doua mea casa" facuta la decernarea Premiului Ovidius nu este numai una de gratitudine adresata gazdelor. Nascut la Istanbul, traitor acum in SUA, Orhan Pamuk a gasit in Romania un public cald si bun cunoscator de literatura, care l-a adoptat ca pe un autor daca nu de-al lui, macar extrem de apropiat.
"Pentru mine, literatura este un mod de a construi 'acasa'. Nu exista cuvantul 'exil' pentru un scriitor care se bucura de munca pe care o face, caruia ii face placere sa scrie", spunea la festivitatea de premiere Orhan Pamuk.

"Vin a doua oara in Romania, asa ca locul acesta a ajuns sa fie acasa pentru mine. In timp ce poetul Ovidiu a fost exilat aici, noi ii onoram opera aici. Pentru mine, literatura inseamna a face oamenii sa se simta acasa. Nu exista cuvantul exil pentru un scriitor caruia ii place sa scrie. Sunt tradus in 65 de limbi, deci ma simt acasa in 65 de tari." - Orhan Pamuk

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO