Ziarul de Duminică

Primul Parlament al Romaniei Mari

Primul Parlament al Romaniei Mari
15.02.2008, 17:19 608

Evenimentele din anul 1918 au determinat unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Vechiul Regat, formandu-se Romania Mare. Asa cum era de asteptat, senatorii si deputatii alesi in primul Parlament al Romaniei Mari s-au intrunit la Bucuresti. Demnitarii basarabeni, bucovineni si transilvaneni au ajuns in Capitala cu doua trenuri speciale, la 18 noiembrie 1919, fiind cazati in 26 de hoteluri. Astfel, Iuliu Maniu a locuit la Hotelul Bulevard, iar Mitropolitul Vladimir a avut la dispozitie un apartament la Hotelul Palace.
O parte a opiniei publice nu a fost insa multumita de scrutin, contestand modul de organizare, caracterizat de "injusteti, favoritism si minciuni", care a viciat rezultatul alegerilor.
Alesii s-au deplasat la Mitropolie, la 19 noiembrie 1919, unde au asistat, incepand cu ora 10 a.m., la serviciul divin, oficiat de Pimen, Mitropolitul Moldovei. Nu au lipsit membrii guvernului, condusi de premierul Vaitoianu si generalii armatei romane C. Presan, C. Coanda si C. Cristescu. Avand in vedere numarul ridicat al parlamentarilor, prima sedinta a Parlamentului s-a tinut la Ateneul Roman. Majoritatea demnitarilor s-au deplasat la Ateneu cu autovehiculele, exceptie facand taranistii care au preferat sa mearga pe jos. Spatiul din interiorul Ateneului a fost insa limitat, o parte dintre invitati inghesuindu-se la intrare in loji.
Regele Ferdinand a iesit din Palatul Regal la 11 a.m., deplasandu-se spre Ateneu. Din cauza starii de asediu nu a fost ovationat de populatie. Trotuarele din jurul Palatului au fost interzise circulatiei, iar pana la Ateneu au fost postati soldati. La 11.30 a.m., Regele Ferdinand si Regina Maria au intrat in sala Ateneului, fiind intampinati cu rafale de aplauze si strigate de "Traiasca Romania!". Suveranul si-a citit discursul, declarand deschisa sesiunea parlamentara si mentionand ca nu trebuiau uitati militarii care, prin eroismul si jertfele de pe campul de lupta, au intregit Romania.
A urmat deplasarea parlamentarilor la statuia lui Mihai Viteazul, unde au depus o coroana de flori. In aceeasi zi, incepand cu ora 3 p.m., demnitarii si-au ales presedintii. 500 de deputati s-au inghesuit in sala Ateneului, iar cei 250 de senatori au lucrat la Mitropolie. Cu acest prilej a aparut si primul scandal la Camera: liberalii au cerut invalidarea lui N.D. Cocea, motivand ca acesta a fost reformat din armata. Nemultumirea liberalilor a fost eliminata printr-o "sforarie" parlamentara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO