Ziarul de Duminică

Prizonierii germanilor

01.02.2008, 19:59 76

In timpul primului razboi mondial, germanii au arestat o serie de civili romani, acuzandu-i de contrabanda, posesie de armament si sabotaj. Procesele au fost de scurta durata, urmand internarea "vinovatilor" in lagare de prizonieri din Germania. Rudele celor arestati au adresat o serie de plangeri Ministerului Afacerilor Externe, solicitand eliberarea acestora. Asa s-au pastrat o serie de documente care mentioneaza contextul in care au fost trimisi in lagare cetatenii romani. Cristea D. Negoita din Stefanesti (jud. Ialomita) a fost demobilizat in iulie 1918, iar dupa o luna a fost arestat de germani si judecat pentru "contrabanda cu cereale". Condamnat la sase ani de inchisoare, acesta a fost inchis initial la Craiova, iar la 24 octombrie 1918 a fost trimis in lagarul din Wolthausen (landul Niedersachsen, Germania).
Un alt caz a fost acela al lui Dumitru Mihalcea din Mizil (jud. Buzau), arestat de germani in 1917 si condamnat la cinci ani de inchisoare pentru ca avea un revolver. Condamnatul a fost internat in lagarul din Lambinowice (Lamsdorf, Polonia). Ultima scrisoare pe care a trimis-o familiei dateaza din iulie 1918: "Scumpa mea maicuta si surioara si ai mei nasi. Aflati de al vostru copil, pe care l-ati pierdut, ca sunt sanatos si o duc bine, dar faceti cum a-ti putea si trimiteti-mi o cutie cu paine si duceti-o la comandatura si puneti adresa mea pe ea". Prizonierul nu a solicitat paine intamplator. Germanii le ofereau captivilor numai sfecla neagra, ceea ce a determinat moartea a 2.602 prizonieri romani la Lambinowice.
De regula, arestarile se faceau in baza unor informati primite de la diversi "binevoitori". Asa a fost inchis Enache Dragomir, de 16 ani, din comuna Dobreni (jud. Ilfov). Adolescentul a gasit in vara anului 1917 un obuz neexplodat pe care l-a pus pe calea ferata la Comana, in momentul in care un tren cu militari bulgari se deplasa de la Bucuresti la Giurgiu. Acesta a fost insa vazut de Marin Dumitru Gradisteanu care i-a informat pe militarii germani. Tanarul a fost arestat si condamnat la cinci ani de inchisoare, fiind internat in lagarul din Wohlau (land Sachsen). Mama tanarului i-a scris ministrului afacerilor straine, solicitand eliberarea baiatului, "singurul meu sprijin", in conditiile in care sotul ii murise in lupta de la Turtucaia (1-6 septembrie 1916). Evident, Ministerul Afacerilor Externe a directionat cererea catre Ministerul de Razboi, iar raspunsul nu a fost unul satisfacator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO