Ziarul de Duminică

Proze-liţe (XIV). Lucicoş/ de Anamaria Smigelschi

Proze-liţe (XIV). Lucicoş/ de Anamaria Smigelschi

Autor: Anamaria Smigelschi

23.11.2012, 00:06 158

Zice Ionuţ:

- Da de aia ca gheţarul nu mai faceţi?

După o lungă şi minuţioasă anchetă cu deducţii felurite am înţeles că aia ca gheţarul era lucicoş, cel mai savuros (după gustul meu) preparat din varză dulce în care bucăţile tăiate optimi stau scufundate în lichid 1/3 la suprafaţă, 2/3 înăuntru, aşa cum aflase dânsul că pluteşte un aisberg.

Felul acesta de mâncare, în afara faptului că e delicios, îmi aminteşte o fenomenală zi de vară din copilărie. Iulie fierbinte, zi de treierat la Duda, vecinul nostru din stânga. Deci cu toţii la arie, la muncă! Ce mi-au dat mie de făcut, fetiţă de şase ani, nu mai ştiu, dar mi-l amintesc cu mândrie pe Cici, adolescent voinic, sus pe batoză, în praful auriu ce iriza în soarele amiezii, mânuind snopii de grâu cu mare hărnicie.

Seara, în şura înaltă şi întunecată, la o masă lungă cu bănci, sub lumina chioară a două lămpaşe cu gaz, s-a pus masa pentru oameni. Am stat şi eu cu emoţie la rând cu ei, mică, mică între doi uriaşi, ardeleni spătoşi şi transpiraţi. Am căpătat, ca şi ceilalţi, un blid de tablă cu lucicoş şi o bucată de mămăligă. Mâncam cu toţii, osteniţi, cu un respect pentru bucate aproape religios şi, odată cu aburul fierbinte cu miros de mărar, un mare horpăit s-a ridicat către cer.

Reţetă:

Carnea grasă, de preferinţă coaste de porc, se fierbe în apă cu sare într-un ceaun uriaş. Când este aproape pătrunsă, varza nouă, taiată optimi, se scufundă în supă. Mai apoi se adaugă roşii tăiate (sau bulion) şi mărar uscat, se fierbe şi se serveşte în castroane (sau farfurii) adânci, jumate lichid, jumate solid, acoperit bogat cu smântână.

Pâine sau mămăligă după voie.

POFTĂ BUNĂ

PS.Jana: - Pune şi cimbru!

PPS.Tudor: - Da, ce, tu nu îngroşi zeama? Trebue neapărat un pic de slobozeală!

PPPS. Nastasia: - Pe la noi, la Preluca Veche, se mai acreşte cu corcoduşe verzi...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO