Ziarul de Duminică

Psihologia "marelui bandit" in istorie (III)

22.02.2008, 20:40 17

Scandalurile politice sunt mici seisme pentru distrarea marelui manipulator, o tabla de sah deasupra careia se zvarcolesc gesturi ludice, recreative, cu scurte pauze intre un spumant nepretuit si gamba cu ciorap fin si respirare feminina, intepenita intr-un zambet ironic si nimfoman. Nimfa cu pricina se mai zbate chinuitor uneori si intr-o sarabanda de zgaieli in chip de vedeta la televiziune. Si ea isi are rolul atent articulat in planul smecherului Suprem, acela de a vana naivitatea parlacilor politici, naivitate lipita de fosnetul rochiilor de vip, vip nascut prin mahalalele plicticoase cu tati inversunati de prin haurile unei Moldove infometate perpetuu. Ca un arhetip social.
Psihologia marelui bandit in istorie este una simpla si indiferent cate tabere politice s-ar legitima cu onestitatea sau charisma liderilor, opinia lui strafulgera timpurile: "Or fi ei baieti buni, dar au si dansii burta! Cer si ei papica pentru burtica. Au si dansii nervi, ambitii, alte alea; si n-au rabdare. Oameni si ei!... va pomeniti cu dizidente, rupturi, zdrente de partide noi, prasila de partide... Lihneala ii orbeste sa-si taie singuri creanga de sub picioare". Lumea pisicherilor este mica, iar scandalurile lor sunt seisme care se resimt doar in buzunarele platitorilor de taxe. Dar, in fata matahalei din umbra, un prim-ministru al Romaniei Mari capata o figura diminutivala, la fel si limba ii devine mica, soptitoare caci banditul ii spune un mare adevar: "Mai intai sa-ti dea banditul stirile sale despre oarecare lucraturi care incearca sa te sape... am si eu politia mea... sa nu te gaseasca nepregatit... complicatiile tale de maine... se cheama ca-s si complicatiile mele!". De aceea o demisie in politica romaneasca este o pasare rara! Sunt unii care nu doresc sa renunte la marionetele invechite. Ceea ce descria Cezar Petrescu pentru anii '30 se aseamana cu zilele noastre, iar presupusele telefoane politice pentru sensibilizarea unor procurori au fost vibratiile din urma cauzate de bobarnacii marelui bandit. E clar ca parlacul politic a luat o sapuneala zdravana, acolo, in camera obscura cu draperiile trase. Si apoi, acesti homunculi ajung sa se fataie aroganti prin fata noastra la televizor, afisand preocupari importante, de interes national!
Totusi, timpurile s-au mai schimbat sau cel putin curentii de aer nu mai bat din obisnuita directie. Credem ca pisicheriile nu mai merg, iar unii dintre noi doresc sa priveasca pe ecranul politicii chipuri mai umane, guri care pot vorbi coerent in limba romana, gesturi lipsite de sarcasm, ridicol, penibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO