Ziarul de Duminică

Recenta istorie a celuilalt

21.09.2007, 15:03 18

In anul 1877 s-a incercat "impamantenirea" in preocuparile stiintifice din tara noastra a problemelor legate de alienare. Dr. Alexandru Sutu descria complexitatea problemelor celuilalt, neapartinand sferei normalului, pentru care stiinta si societatea ar trebui sa conclucreze intru limpezirea acestor realitati milenare. In Romania secolului al XIX-lea, cu extensie pana in zilele noastre, cauzalitatea maladiilor este reprezentata de mizerie, saracia cronica, proasta alimentatie (cu precadere calitatea acesteia), stresul, evenimentele nefericite din familie, anturaj sau profesie, dar mai ales o stare generala de insatisfactie traita la nivelul intregului esafodaj social.
Alexandru Sutu a subliniat "starea deplorabila, materiala si morala, a taranului roman. El se hraneste cu malai si modul cum il prepara nu este totdeauna cel mai nimerit. (...)Pe langa mamaliga, taranul din unele localitati nu poate adauga nici putina carne, nici chiar putin vin, care sunt neaparate pentru reinoirea fortelor. Locuintele celor mai multi sateni sunt rau construite, consistand in niste bordeie al caror acoperis abia se inalta cu cateva palme de pe suprafata pamantului si care printr-o ferestrue abia pot primii putina lumina si aer".
Consumarea alimentelor alterate (foarte la moda si azi din pricina preturilor mici ale acestora, cautate de marea masa a "bugetarilor") conduce la un "delir de sentimente. Individul devine trist, apatic, posomorat, tacut; nu mai doreste sa se ocupe de munca sa, de menajul sau, de copiii sai pe care ii bate si maltrateaza. La cei mai multi delirul se opreste aici si maladia fara alte complicatii conduce incetul cu incetul la dementa".
Alimentatiei precare sau insuficiente i s-a adaugat o alta nefericita realitate: coabitarea dintre gunoaie, baltacuri cu tantari febriferi si noroaiele de primavara-toamna-iarna sau praful inecacios de vara. Mizeria baltita poate determina in timp "senilitate precoce, apatie mintala, mortalitate pronuntata".
In Romania ultimilor ani s-au inmultit familiile monoparentale, copiii nascuti din flori, definind un posibil viitor fenomen social similar cu pater semper incertus tipic matriarhatului. Alaturi de aceasta, "parintii, prin constitutia lor defectuoasa sau alterata de diferite afectiuni, de diferite pasiuni, de un mod de viata vicios, dau nastere unor copii degenerati, imbecili si idioti".
Educatia la randul ei "are o influenta nu mai putin considerabila in dezvoltarea maladiilor mintale. Astfel, atat "desteptarea prea de timpuriu la copii a unor idei intelectuale ce nu sunt in stare de a le intelege, sau care nu sunt in raport cu etatea lor", cat si "lipsa absoluta de educatie sunt imprejurari care influenteaza intr-un mod vatamator asupra creierilor copiilor si determina o dementa precoce". Sistemul educativ romanesc se afla in continua experimentare de zeci de ani, fiind lasat intr-un nor de ceata.
Alexandru Sutu (1837, Iasi - 1919, Bucuresti) a fost medic al Eforiei Spitalelor Civile incepand cu anul 1881, calitate in care a ingrijit pe marele Eminescu pe cand acesta era nebun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO