Ziarul de Duminică

RECOMANDARI LA TEATRU / "Buzunarul cu paine" la Teatrul METROPOLIS

RECOMANDARI LA TEATRU / "Buzunarul cu paine" la Teatrul METROPOLIS
21.05.2009, 13:33 125

In cadrul Festivalului Comediei Romanesti, festCO 2009, editia a VII-a, Buzunarul cu paine de Matei Visniec - traducerea Virgil Tanase -, un spectacol conceput si interpretat de Oana Pellea si Mihai Gruia Sandu, a luat Marelel Premiu pentru cel mai bun spectacol.
Spectacolul se va juca la Teatrul Metropolis in datele de 24 si 27 mai, de la orele 20.00.
Un spectacol care vorbeste despre principiile morale fundamentale ale naturii umane – generozitate, toleranta, reconciliere, intelegere – nu ar avea cum sa nu ne starneasca interesul, noua celor care traim intr-o lume care si-a pierdut candoarea, obisnuita cu violenta de toate tipurile, subminata de sisteme politice corupte, ruinata de razboaie devastatoare, religioase sau de fratricid.
“Buzunarul cu paine este o piesa... realista. Simpla prin situatia dramatica, piesa devine universala, in sensul cel mai dureros, prin felul in care se dezvolta. Morala acestei fabule atinge partea invizibila a lasitatii noastre, atat de caracteristica naturii umane. Din cauza filosofarii excesive pe tema virtutilor si frumusetii actiunii, personajele mele raman paralizate tocmai atunci cand ar trebui neaparat sa actioneze. Asta nu va aminteste de ceva cunoscut?” (Matei Visniec)
“Poate ca toate situatiile cu care ne intalnim in viata noastra au fost create pentru ca spiritul nostru sa se vada in ele, ca intr-o oglinda si sa poata deveni, treapta cu treapta, intamplare de intamplare, mai bun, mai generos, mai intelept, mai asemanator celui ce ne-a creat. Si, daca am inteles asta, nu vad de ce nu ne-am bucura, nu vad de ce nu am da si altora bucuria venita odata cu intelegerea. Buzunarul... este o astfel de intamplare, o astfel de intelegere, deci... Bucurati-va!” (Mihai-Gruia Sandu)
“Un text emotionant. Visniec undeva intre Caragiale si Beckett. Si ce atatea cuvinte!... De ce Buzunarul? Pentru ca imi face pur si simplu mare placere sa exist in aceasta piesa.” (Oana Pellea)
“O sala plina, oameni emotionati pana la lacrimi, doi actori de exceptie. Pentru mine, Buzunarul este o bijuterie, un obiect slefuit cu tandrete si enorm talent, pana la stralucire. Constat cu bucurie ca un text scris cu peste 25 de ani in urma si-a pastrat, datorita Oanei Pellea si lui Mihai Gruia Sandu, o prospetime uluitoare, ramanand o piesa de actualitate, in ciuda trecerii anilor.” (Matei Visniec)
“O comedie tragica, memorabila. Un teatru tulburator si coplesit de aplauze, in lacrimi de ras si de plans, cum se cuvine mascaricilor-ingeri, cu chip dublu si seducator, care ne storc ochii si inima.” (Adrian Istratescu Lener, regizor)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO