Ziarul de Duminică

Regimuri vechi si noi

10.03.2004, 00:00 18



In Vechiul Regim - care a precedat revolutiile moderne - legitimitatea rezulta din dreptul divin. Regele era privit ca "uns al lui Dumnezeu", iar sfintirea suveranului - preluata din Vechiul Testament - implica participarea Bisericii la incoronarea unui personaj mesianic, de care atarna supravietuirea statului.



Regula a functionat atata vreme cat presiunea simbolica a crestinismului a determinat cursul deciziilor politice. Cand inertia unui sistem golit de substanta a facut loc arbitrariului individual, elitele intelectuale au schimbat, prin violenta ideologica, intreaga masinarie a puterii. Evolutia de dupa 1789 vizeaza tocmai dreptul cetatenilor de a verifica periodic - prin proceduri electorale - nivelul de legitimitate al conducatorilor. Tot ceea ce inainte vreme fusese "dat" providential a devenit astfel materie a unui test ciclic, obiect al unei demonstratii permanente.



Sarcina alesilor si cea a condusilor s-a complicat in consecinta. La 1600, supusul recunostea ordinea monarhica sau lua calea exilului. Acum, cetateanul are obligatia unor examene mai sofisticate. El trebuie sa evalueze legitimitatea propriului stat in functie de manifestarea consensului (obtinut prin alegeri), de aplicarea Constitutiei si de autolimitarea puterii prin respectarea unor valori, principii de justitie si drepturi inalienabile. Cetateanul primeste drept de control asupra puterii numai daca intelege termenii contractului dintre el si ea. In formularea lui Max Weber, puterile fondate pe idolatrizarea trecutului sau pe carisma liderului scutesc orice efort critic. Marele Preot imparte cu Profetul metoda de acces la putere: aclamatia populara. Democratia e cu totul altceva, intrucat pretinde rationalizarea legaturilor dintre subiecti. In locul strigatelor - favorabile sau de protest - ni se solicita argumente si acte de discernamant. In loc de consacrarea liturgica, avem de-a face cu ratiunea legala.



Deficitul democratic din statele postcomuniste nu reflecta neaparat malversatiunea diferitelor executive, cat firava aderenta a majoritatii la gramatica jocului electoral. In realitate, o mare parte a natiunilor est-europene (traumatizate de dictaturi si absorbtii imperiale) traieste la ora politica a premodernitatii. Elitele locale refuza sa recunoasca acest fapt, iar atunci cand un ganditor nonconformist (cum a fost la noi H.-R. Patapievici, aparator al votului cenzitar) desfide vulgata democratiei, isi aprinde paie in cap.



Intrebarea este: vrem o democratie consistenta si functionala, sau Vechiul Regim travestit in orice altceva? Daca suntem cu adevarat fideli democratiei, atunci se cuvine sa nu mai acceptam draparea sentimentelor colective - prin excelenta irationale - in optiuni cu aparenta motivata. Naivitatea comoda cu care am acceptat ca democratia (veritabila) va inlocui de la sine socialismul real ne costa mai mult decat confortul psihic pe care a parut sa ni-l asigure. Pe fondul ignorantei, al lipsei de informatie adecvata si al distorsionarii conceptelor, populatia continua sa personalizeze puterea (partidele etc.) si sa puna totul - victoria sau esecul - pe umerii individului care se afla, vremelnic, in varful piramidei. La nivelul psihanalizei colective, procesul lui Ceausescu - adica transformarea demagogului in tap ispasitor - reprezinta inca principala matrice de purgatie a tensiunilor sociale. Cea mai nefericita si mai putin europeana dintre toate.



Stiu ca nu astern aici noutati teribile. Ma adresez insa distinsului public al "Ziarului Financiar" din convingerea ca detine resurse nefolosite in materie de promovare a culturii democratice: oamenii de afaceri care s-au convins ca alternanta triumf public/baie de sange le defavorizeaza interesele pe termen mediu ar putea sa finanteze - impreuna cu UE - programe de educatie civica, premii pentru istorii de succes in administratia locala, burse academice pentru autorii unor texte de vulgarizare a notiunilor de baza... Probabil ca raspunsul strazii la intrebarea "Ce intelegeti prin legitimitatea unui guvern?" ar trage - si nu doar pentru ei - un foarte eficient semnal de alarma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO