Ziarul de Duminică

REPORTAJ / Teatrul calatoreste cu Orient Express-ul

REPORTAJ / Teatrul calatoreste cu Orient Express-ul
04.06.2009, 13:58 39

Proiectul teatral international „Orient Express", initiat de Teatrul de Stat din Turcia si Staatstheater Stuttgart (Germania), a fost prezentat pentru prima oara in cadrul Adunarii Generale a CTE de la Craiova, in 2007, si reprezinta o idee novatoare la nivel international - constituirea unui „teatru migrant" alternativ. Spectacolele cuprinse in acest proiect la care participa teatre din Turcia, România, Serbia, Croatia, Slovenia si Germania au fost si vor fi jucate intr-un tren special, pus la dispozitie de Caile Ferate din Turcia.

 
In data de 25 mai, trenul a pornit din Ankara, cu „opriri teatrale", pentru reprezentarea celor 6 spectacole rezultate, in gari de pe teritoriul tarilor participante, ajungând in Bucuresti, la Gara Baneasa, pe 27 mai. Parcursul se va incheia cu Festivalul „Teatru Orient Express" din Stuttgart, care va reuni toate productiile in perioada 9-19 iulie.
Teatrul National „Marin Sorescu" din Craiova participa la acest proiect itinerant cu spectacolul cu piesa „Occident Express" de Matei Visniec, in regia lui Alexandru Boureanu. Piesa a fost special scrisa pentru teatrul craiovean si a fost prezentata in premiera absoluta pe 27 mai, ora 20.30, in Gara Baneasa din Bucuresti in fata a aproximativ 200 de spectatori. Totodata, invitatii au putut vedea in aceeasi seara spectacolul Teatrului de Stat din Turcia, «Ex-press», de Sirin Aktemur Toprak. In a doua seara a stationarii Orient Express-ului la Bucuresti, a fost vizionat spectacolul Staatstheater Stuttgart „80 Tage, 80 Nachte", de Soeren Voima. 
La toate spectacolele jucate pe teritoriul României, intrarea a fost libera si limitata de spatiul garii, dar la Ankara a fost aflux de lume, spunea Mircea Cornisteanu la conferinta de presa, in timp ce in Germania, tara in care cetatenii sunt obisnuiti sa plateasca un spectacol, biletele au fost vândute de mai multa vreme.
Reprezentatiile au continuat in garile Craiova si Timisoara.
Spectacolul cu piesa „Occident Express" va fi jucat de actorii craioveni inclusiv in Serbia, la Novi Sad, pe 7 iunie, iar ulterior, la Stuttgart, in 16 si 18 iulie, in cadrul Festivalului „Teatru Orient Express", unde vor fi prezentate toate spectacolele incluse in proiect. Staatstheater Stuttgart, in calitate de institutie organizatoare, sustine proiectul gratie finantarii bugetare din partea landului Baden-Wurttemberg.
Garile unde s-au jucat sau se vor juca juca spectacolele acestui important proiect sunt: Turcia (Ankara, Istanbul), România (Bucuresti, Craiova, Timisoara), Serbia (Novi Sad), Croatia (Zagreb), Slovacia (Ljubljana, Nova Gorica) si Germania (Freiburg, Stuttgart).
 Matei Visniec a scris „Occident Express" special pentru proiectul „Orient Express". Piesa vorbeste despre tren ca parte importanta in istoria poporului nostru in ultimul secol.
Cei sase actori, trei barbati si trei femei, intruchipeaza universul pe care il intâlnim frecvent in gari: orbi, prostituate, fosti detinuti, emigranti, cersetori, tigani, americani, straini, functionari, vamesi, mame, tati, copii, profesori, doctoranzi etc. Scenele par clisee ale vietii cotidiene.
Costul total al proiectului „Orient Express" a fost de aproximativ jumatate de milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO