Ziarul de Duminică

Romane de J.G. Ballard

Romane de J.G. Ballard
30.11.2007, 18:33 27

J(ames) G(raham) Ballard s-a nascut in 1930, la Shanghai. Copilaria petrecuta in China i-a oferit mai tarziu sursa de inspiratie pentru Imperiul soarelui, roman nominalizat la Booker Prize, distins cu Guardian Fiction Prize si James Tait Black Memorial Award. Doua dintre cartile lui J.G. Ballard, unul dintre cei mai buni scriitori britanici, au fost traduse la Editura Polirom.
J.G. Ballard a debutat in 1956 cu povestiri stiintifico-fantastice. In 1962 ii apar primele doua romane, The Drowned World si The Wind from Nowhere, urmate de The Drought (1965) si The Crystal World (1966). Dupa un deceniu, proza lui dobandeste un caracter pronuntat experimental si Ballard se impune ca una dintre cele mai cunoscute figuri ale literaturii underground. Ultimele sale romane Cocaine Nights (1996, nominalizat la Whitbread Novel Award), SuperCannes (2000, laureat al Commonwealth Writers Prize), Millennium People (2003) si Kingdom Come (2006) ii consolideaza viziunea intunecata asupra societatii contemporane.

Crash. Este primul roman al lui J.G. Ballard tradus la Editura Polirom de Mircea Pricajan. Cartea a fost ecranizata de David Cronenberg. Descris de Ballard insusi ca "o metafora extrema pentru o situatie extrema", "primul roman pornografic bazat pe tehnologie", Crash nareaza obsesiile patologice ale personajelor pentru accidentele de automobil si victimele acestora, asezand intr-o lumina noua si surprinzatoare relatia dintre om si masina.

Imperiul Soarelui, al doilea roman tradus pentru Polirom de Any Florea, a fost declarat inca de la aparitie (anul 1984) unul dintre cele mai valoroase romane de razboi ale tuturor timpurilor, si a avut un imens succes de critica si de public. Inspirata partial din experienta personala a autorului (patru ani petrecuti intr-un lagar japonez pentru prizonieri de razboi), cartea construieste o viziune sumbra, aproape halucinanta a secolului XX. Personajul central este un baiat englez in varsta de unsprezece ani, Jim, care locuieste la Shanghai cu parintii sai instariti, la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Inainte de sosirea trupelor japoneze de ocupatie, Jim se rataceste de familia lui in haosul multimii care se grabeste sa paraseasca orasul si este nevoit sa descopere singur o cale de supravietuire. Imperiul Soarelui a fost ecranizat in 1987 de Steven Spielberg, cu John Malkovich si Christian Bale in rolurile principale. Filmul a obtinut trei premii Bafta si sase nominalizari la Oscar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO