Ziarul de Duminică

Romane romance în colecţia „Caşmir”/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

26.02.2015, 23:58 58

Despre colecţia „Caşmir” lansată de Editura Tritonic în vara anului 2012 (cu un volum al Domnicăi Rădulescu, „Trenul de Trieste”), am scris în august acel an, când am şi prezentat patru titluri, între care unul al Monicăi Ramirez („Seducţia apei”, despre o iubire din timpul războiului civil american). Vrem să ne oprim în acest număr asupra altor cărţi semnate de Monica Ramirez şi apărute în colecţia „Caşmir”.

Am scris şi despre cărţile Monicăi Ramirez la această rubrică în urmă cu mai bine de un an. Autoarea e cunoscută îndeosebi pentru romanele sale poliţiste cu personaje smulse parcă din filme şi acţiuni la limita verosimilului. A impus o eroină, Alina Marinescu, un fel de agent 007 feminin, capabilă să reziste oricăror încercări, aproape un robot. Scriitoarea a avut (are) o viaţă aventuroasă, se împarte între România şi Statele Unite, unde a locuit fără întrerupere 12 ani, a studiat, s-a căsătorit, a făcut mai mulţi copii, a scris şi a publicat şapte cărţi de spionaj, cu asasini şi personaje dubioase în slujba unor servicii secrete. Când a revenit în România şi-a tradus (sau i s-a tradus) primul dintre romanele poliţiste, la Editura Tritonic (astăzi au apărut aproape toate). În septembrie 2010 a devenit celebră după ce a lansat „Cum am slăbit 70 kg mâncând 6 mese pe zi”, carte inspirată din experienţa personală. A continuat să scrie thrilleruri de spionaj. Dar iată că scrie şi în alt gen – romance – deşi chiar şi în acestea nu se desprinde cu totul cu intrigile poliţiste. Romanele sale sunt mai degrabă romance istoric şi au toate un fir poliţist. Trei dintre romanele ei de acest gen au apărut în colecţia „Caşmir”. Despre primul am scris în august 2012, pe celelalte le amintim acum. Monica Ramirez, chiar dacă nu se află în atenţia criticilor literari, scrie un gen de literatură căutată de cititoarele dornice să evadeze în altă lume, fără pretenţii de profunzimi abisale.

 

Viaţă dublă la Veneţia

Acţiunea se petrece, cum e de aşteptat, într-o Veneţie a carnavalului. În paralel, un cuplu de astăzi (Kate şi Patrick, iubitori de artă) şi un altul din urmă cu cinci sute de ani (Caterina şi Patrizio). Nume asemănătoare, fapte asemănătoare. Paranormalul în acţiune, cu vise pline de mister, viziuni renascentiste şi reîncarnări, colecţionari de antichităţi, trădări, urmăriri. O legătură invizibilă uneşte personajele, peste veacuri. Fireşte, cu un final fericit („Vrei să fii soţia mea?”).

 

Fantoma de pe lac

Ashley White, scriitoare de romane de dragoste, de spionaj, ori cu iz fantasy, se instalează în noua ei cabană din oraselul Spearmint Lake, statul Michigan, cu intentia de-a termina la timp romanul la care lucrează. Dar nopţile îi sunt bântuite de un misterios sunet al apei, ce provine dintr-o sursă invizibila, iar cimitirul din apropiere este bântuit de fantoma lui Frank Stanton, un poliţist local ucis în urmă cu douăzeci şi cinci de ani. O crimă rămasă neelucidată.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO