Ziarul de Duminică

Romanian Piano Trio în ţară şi în Bucureşti/ de Oltea Şerban-Pârâu

Romanian Piano Trio în ţară şi în Bucureşti/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

18.11.2010, 23:54 47

Dacă nu i-aţi văzut până acum, încercaţi să nu rataţi concertelepe care le mai au de susţinut în această toamnă în cadrul TurneuluiMusic On, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară.

Romanian Piano Trio vine la Iaşi pe 19 noiembrie, în SalaUniversităţii "Al. Ioan Cuza", la Piatra Neamţ în Sala Liceului deArtă "Victor Brauner" pe 20 noiembrie, la Bucureşti, la Sala Radio,pe 21 noiembrie, la Mediaş, în Catedrala Evanghelică pe 26noiembrie şi la Târgu Mureş, în Palatul Culturii, pe 28 noiembrie.Iar dacă drumurile vă poartă la Budapesta, pe 30 noiembrie îiputeţi găsi acolo, la un concert organizat de Institutul CulturalRomân cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Romanian Piano Trio este deseori invitat să susţină concerte şirecitaluri atât în ţară, cât şi în străinătate, cel mai recentturneu al ansamblului fiind acela de la Expoziţia Mondială de laShanghai, din luna august. Solişti concertişti ai Orchestrelor şiCorurilor Radio, Alexandru Tomescu (vioară), Horia Mihail (pian) şiRăzvan Suma (violoncel) cântă la fel de mult sau poate chiar maimult decât acum cinci ani, când iniţiau împreună Turneul Music On,şi sunt implicaţi atât în cauze sociale, cât şi în cauze culturale.Turneul lor naţional s-a petrecut în fiecare toamnă, începând din2006, sub sloganul "Ascultă-ţi nevoia de muzică".

Propunerea repertorială din acest an este curajoasă, mai ales încazul recitalurilor camerale care au în program "Trio" de MauriceRavel şi "Trio «Dumky»" de Dvorak. În patru dintre cele 13 oraşe pecare continuă să le străbată de la început de octombrie şi până lafinal de noiembrie, mai precis la Timişoara, Braşov, Bucureşti şiPiteşti, au cântat alături de Filarmonicile locale, respectivOrchestra Naţională Radio, un program atractiv: Fantezia pe temepoloneze în la major pentru pian şi orchestră, op. 13 de Fr.Chopin, Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră, op. 94 deA. Dvořák şi Tzigane, pentru vioară şi orchestră de M. Ravel.
I-am auzit săptămâna trecută alături de Orchestra Naţională Radiodirijată de Tiberiu Soare, făcând să vibreze trei instrumenteminunate: Alexandru Tomescu excepţionala vioară care i-a fostîncredinţată de statul român - Stradivarius Elder Voicu 1792,Răzvan Suma un preţios violoncel Adolph Maucotel 1849, iar HoriaMihail noul Bösendorfer Imperial Grand 2010 al Sălii Radio.

Ascultând ovaţiile unei săli arhipline, am ştiut că dorinţa lor dea demonstra că "muzica clasică este pentru toţi", idee lansatăpublic de cei trei în urmă cu 5 ani, are şanse de succes. Faptul căei rămân oarecum singulari în rândul tinerilor muzicieni cu studiiîn străinătate prin alegerea de a fructifica în România experienţadobândită peste hotare nu are relevanţă în acest moment în careproblema graniţelor nu mai are aceleaşi semnificaţii ca întrecut.
Ceea ce demonstrează ei acum, când oferta de muzică clasică estemult mai bogată în Bucureşti faţă de ceea ce se întâmpla în urmă cu5 ani, este că şi numele unor artişti români pot face sală plină şică sinceritatea actului artistic, curajul şi emoţia cu careabordezi muzica reprezintă esenţialul pentru a te menţine înatenţia publicului.
Iar dacă nu reuşiţi să-i ascultaţi acum, mai există o şansă înaintede Crăciun, tot pe scena Sălii Radio, când vor interpreta alăturide Orchestra Naţională Radio Ceaikovski - Vals-Scherzo pentruvioară şi orchestră -, solist Alexandru Tomescu, Nicolae Kirkulescu- Moment muzical pentru pian şi orchestră -, solist Horia Mihail şiG. Fauré - Elegie pentur violoncel şi orchestră -, solist RăzvanSuma. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a SăliiRadio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti,Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
Şi încă ceva: venind la aceste concerte, veţi avea ocazia să auziţişi noul pian Bösendorfer Imperial al Sălii Radio.

Fotografia a fost realizată de Eugen Oprina.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi criticmuzical, actualmente redactorul-şef al postului public RadioRomânia Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particularRadio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale înZiarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicisticăcuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radioşi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şia articolelor privind compozitorii români pentru Larousse -Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicalăa Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilorşi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii,printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic alConsiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentruPublicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Româniaîn 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO