Ziarul de Duminică

Roşia Montană se mută la Bruxelles. GALERIE FOTO

Roşia Montană se mută la Bruxelles/ de Ziarul de duminică

Roşia Montană se mută la Bruxelles/ de Ziarul de duminică

06.07.2012, 00:00 135

Şcoala de teatru de la Sibiu premiată la Bratislava

Veronica Arizancuşi Iulia Maria Popa (foto 1, 2) au obţinut premiul pentru interpretare feminină în cadrul Festivalului "Istropolitana Projekt" de la Bratislava. Cele două actriţe interpretează rolurile principale din spectacolul "Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia" ce a reprezentat Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu la acest festival.

Festivalul - concurs de la Bratislava este organizat o dată la doi ani şi oferă tinerei generaţii de actori posibilitatea de a-şi expune creaţiile într-un mediu creativ şi competitiv. Pe lângă reprezentaţiile programate în concurs, organizatorii evenimentului propun atât actorilor, cât şi tinerilor critici şi manageri de teatru o serie de întâlniri şi ateliere de lucru ce au loc pe toată durata festivalului. Ediţia din acest an a festivalului a reunit 21 de şcoli de teatru din 16 ţări.

Membrii juriului din acest an au hotărât să ofere premiul pentru cea mai bună actriţă la egalitate Veronicăi Arizancu şi Iuliei Maria Popa în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri, 27 iunie. Trofeul în formă de corb este un simbol al Regelui Ungariei Matei Corvin, fondatorul primei universităţi din Bratislava. Emoţionate, cele două actriţe au urcat pe scenă pentru a mulţumi în mod special profesoarei lor, Anca Bradu, cea care semnează regia spectacolului prezentat în concurs.

"Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia" este o montare după un text de Matei Vişniec şi prezintă atrocităţile războiului printr-o serie de scene de un dramatism cu totul special. Spectacolul este o producţie a Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu în colaborare cu Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi a avut premiera pe 2 octombrie 2010.

Shakespeare - textul ca partitură de joc

Vineri, 6 iulie, prefaţând repetiţiile deschise cu noua variantă a spectacolului "Lear" de W. Shakespeare pus în scenă de Andrei Şerban, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" - revista "Teatrul azi" lansează volumul "Shakespeare - textul ca partitură de joc" de Ana Maria Narti (foto 3). Cu acest prilej, Teatrul "Bulandra" găzduieşte, la ora 18.45, în foaierul Sălii "Toma Caragiu", o întâlnire cu autoarea cărţii şi cu marele regizor- întâlnire stând sub semnul prieteniei care îi leagă şi al viziunii lor novatoare asupra textelor shakespeariene.

"Aş recomanda unui tânăr regizor începător - declara Andrei Şerban - să găsească o colaboratoare pe măsură, cum Narti a fost pentru mine, care să-l ajute să descifreze textul şi să pună astfel baza pregătitoare, atât de necesară, înaintea oricărui spectacol shakespearian; ajutor fără de care un regizor îşi ia acelaşi risc comparativ cu al unui dirijor care se urcă la pupitru, în faţa unei orchestre, fără să fi studiat partitura. Pentru Shakespeare e nevoie să te pregăteşti, şi preferabil e să nu fii singur... Tot ce are loc în teatrul lui Shakespeare e o metaforă - şi scopul pentru care Ana Maria Narti a scris această carte este să ne convingă pe toţi de necesitatea şi urgenţa de a înţelege această metaforă."

Semnând cronică de teatru şi film, în anii '60, pentru revistele Contemporanul şi Teatrul, Ana Maria Nartis-a numărat printre primii jurnalişti care au consemnat apariţia promiţătoare pe scena teatrală bucureşteană a studentului debutant Andrei Şerban. A colaborat cu acesta, pregătind analizele de text în vederea spectacolelor. Din România până în Finlanda şi din Franţa până în SUA, colaborarea lor a dat naştere unor experimente teatrale diverse.În 1970, a cerut azil politic în Suedia, specializându-se treptat în comentariul politic. A semnat, timp de peste douăzeci de ani, o rubrică în pagina editorială a celui mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter. A publicat şase cărţi în suedeză. Începând cu anul 1999, a fost membră a Parlamentului suedez, din partea Partidului Liberal.

Ana Maria Narti este autoarea volumelor "Medeea lui Andrei Şerban" (2007) şi "Fiare, îngeri şi martiri. Însemnări despre seducţia totalitară" (2010), publicate de Fundaţia Culturală "Camil Petrescu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO