Ziarul de Duminică

Rusaliile artistului

Rusaliile artistului
30.05.2008, 15:30 38

O sintagma, ce rezuma fagaduinta bucuriei implinirii, "a primelor roade" si "a painii nedospite" - cum o consacrasera vechile semintii semitice in calendarele lor. Pe care, mai tarziu, primii crestini au innobilat-o si cu insemnele luminatoare ale binecuvantarii cristice. Extrapoland, Rusaliile artistului se vor insemnul mantuirii si inaltarii omului prin truda si ofranda lui creatoare. Este miza simbolica pe care trei artisti decoratori si un pictor au asezat-o generic si ispititor pe firmamentul expozitiei lor de la galeria bucuresteana ARTIS.

Un cvartet de plasticieni aflat in plina forta creatoare, inchegat cu putin timp in urma si care, intr-o componenta variabila, a mai performat in ultimii ani in diferite orase din tara si din Occidentul european. Recent, ei si-au promovat public si o insolita titulatura identitara: Home ART Group. Formula ce tradeaza intentiile artistice si mercantile, totodata, ale membrilor gruparii. Creatiile lor chiar sunt, intr-o forma explicita, concepute pentru ornamentarea diferitelor ambiante domestice, casnice. In viziunea lor, obiectele de arta au aceasta menire de a infrumuseta si a innobila sensibil, prin materialele puse in opera, ca si prin expresivitatea intrinseca a artefactelor imaginate si produse de ei, locuintele semenilor, indiferent de conditia lor sociala.
Mai simplu spus, grupul de artisti tinteste sa sensibilizeze si sa convinga prin oferta lor plastica un public foarte divers. Receptiv, dar nedeprins inca cu mijloacele simple, dar eficiente prin eleganta si perenitatea lor, traduse plastic in concepte in care utilul si decorativul se imbina in formule de o modernitate temperata, apte sa ii imbunatateasca viata. O arta, asadar, "de luat acasa"! Acesta ar fi mesajul si logica intentiilor "brandu"-ului instituit de Home ART Group prin expozitia din luna mai de la "Artis".
Care sunt protagonistii ofertantului "show" plastic de la "Artis"? Initiatorul grupului si al proiectului este sculptorul si artistul ambientalist Vasile Soponariu. I s-au alaturat cu entuziasm si daruire profesionala doi artisti buzoieni, artistii decoratori: Georgeta Hlihor - tapiserie si Mihai Hlihor - sticlarie de arta. Pictorul valcean Gheorghe Dican intregeste acest cvartet cu exuberanta armoniilor cromatice ale tablourilor sale. Lapidar, in ce consta actuala lor oferta plastica?

n Vasile Soponariu este unul dintre cei mai pretuiti specialisti ai modelajului in ceara pierduta si ai turnarii in bronz din sculptura noastra contemporana. Este un maestru al compozitiilor antropomorfe; devotat si virtuoz al statuarei de interior (portret, alegorii, reliefuri, medalistica), dar si al ornamenticii ambiental-arhitecturale. Precizia si expresivitatea formelor sale spatiale, finetea cizelurii, spectaculozitatea aproape baroca, histrionica, penduland intre grandoare si grotesc, a caracterelor pe care le modeleaza si le insceneaza spatial, fac din "bijuteriile"/ figurinele lui sculpturale un companion agreabil, infiorat de savori celliniene, al reflexivitatii si intimitatii noastre culturale.

n Georgeta Hlihor, ca in toate aparitiile ei publice anterioare, ne surprinde prin verva ludica a compozitiilor textile. Un fel de "tample" sau "timpane", de dimensiuni compatibile cu orice interior, lucrate din materiale colate si reiaje tesute in varf de ac. O suita de forme alert ritmate dezvaluie un rafinament aparte al expresivitatii coloristice si al mixajelor de materiale si texturi. Este o maestra a combinatiilor minimaliste, a poeticii plastice, joviale sau evocatoare, cand alegorizeaza motive recognoscibile - bizantine, orientale sau pictografice europene, in care citatul vizual aliaza memoria culturala a privitorului cu modernitatea viziunii si inteligentei sale plastice.

n Mihai Hlihor este exponentul unei arte ce poarta dintotdeauna in sine atributele si determinarile unei folosinte practice, ca si pe cele ale unei irepresibile desfatari senzoriale. Sticla si obiectele modelate din ea intrunesc exemplar aceasta simbioza intre fragilitate si transparenta, dintre accesoriul utilitar si magia decorativa. Artistul stapaneste cu dezinvoltura aceste calitati ale materialului. Este un tehnician recunoscut al domeniului.

n Panourile picturale ale lui Dican sunt stralucitoare si reconfortante vizual, in expresia lor coloristica, elegante si palpitand de naturalete in dinamica lor gestuala. Ele ne ofera si de aceasta data un atractiv amestec de spontaneitate si tact compozitional. Un joc fascinant cu materia cromatica in planeitudinea ei senzoriala, un aplomb asociativ al tonalitatilor calde si reci, aspre sau catifelate, mereu surprinzatoare prin armoniile create, par a fi astazi dominantele picturii sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO