Ziarul de Duminică

S-a încheiat periplul „pianului călător”/ de Ziarul de duminică

S-a încheiat periplul „pianului călător”/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.09.2011, 00:00 52

Reabilitarea şi amenajarea Curţii Johannes Honterus din Braşov

Asociaţia "Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului", în parteneriat cu Primăria Municipiului Brasov şi Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România (Biserica Neagră), cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Braşov, Covasna, Harghita, a lansat la 7 septembrie Concursul de arhitectură: "Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus, Braşov". Concursul urmăreşte selectarea celor mai bune proiecte pentru reabilitarea şi amenajarea curţii Johannes Honterus, aferentă Bisericii Negre, un spaţiu urban aflat în centrul istoric al oraşului Braşov.

"Curtea Johannes Honterus, fiind spaţiul care înconjoară Biserica Neagră (foto 1), caracterizează una din cele mai importante zone istorice ale oraşului şi se bucură de cel mai înalt grad de protecţie. Reamenajarea curţii este deosebit de sensibilă şi necesită competenţă profesională la cel mai înalt nivel. Concursul de arhitecutră este, din punctul nostru de vedere, instrumentul potrivit pentru găsirea celor mai convingătoare soluţii estetice şi practice ţinând cont de multiplele funcţiuni (curte a Liceului "Johannes Honterus", zonă turistică de interes maxim, evenimente cu caracter religios, zonă acces la spaţii de birouri şi locative) şi de importanţa istorică a zonei", a declarat Christian Plajer, primpreot al Parohiei Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Fondul total de premii ce se va aloca este de 10.000 euro, premiile fiind următoarele: premiul I - 6.000 euro; premiul II - 2.500 euro; premiul III - 1.500 euro.

Juriul va fi alcătuit din şaptemembri titulari, doimembri supleanţi şi unconsultant de specialitate (restaurare de arhitectură), cele două instituţii partenere fiind reprezentate în juriu de Primarul George Scripcaru şi primpreotul Christian Plajer. Documentaţia concursului este disponibilă din data de 7 septembrie, pe site-ul oficial al Ordinului Arhitecţilor din România www.oar.org.ro .



Noul val a teatrului românesc

În perioada 22-30 septembrie 2011, la Paris se va desfăşura festivalul de teatru românesc "Nopţi teatrale la palatul Béhague: noul val al teatrului românesc" (foto 2) Cele şase piese prezente în festival sunt realizate de regizori şi actori ai noii generaţii a teatrului român, iar două dintre piese sunt produse de tinere companii de teatru franco-române. Scopul Institutului Cultural Român de la Paris este stimularea colaborării între profesioniştii teatrelor francez şi român. Institutul Cultural Român Paris, cu sprijinul Ambasadei României în Franţa, organizează acest festival în cadrul celei de-a 10-a ediţii a "Săptămînii culturilor străine la Paris", un eveniment FICEP (Forumul institutelor culturale străine de la Paris).

Pe scena festivalului vor fi prezente creaţii originale ale unor artişti polivalenţi: Alina Şerban, autor şi actor în "Declar pe proprie raspundere" (Teatrul Luni Green Hours); Peter Kerek regizor si autor al "9 grade la Paris" (Teatrul Act) sau "Mode d'emploie", o producţie a companiei româno-franceze Europe'artès, unde Alexandra Badea este şi autor şi regizor. De asemenea, vo fi prezentate din România piese clasice, reinterpretate: "Furtuna" de Shakespeare, în regia lui Ioan Victor Frunză şi piese contemporane puse în scenă de cei mai tineri dintre profesioniştii teatrului romanesc: "Jocuri în curtea din spate" de Edna Mazya, regia Bobi Pricop (o producţie UNATC).

Piesele jucate în română vor fi subtitrate în franceză. "Mode d'emploi" (Compagnie Europe'artès) şi "Avant-hier. Après-demain" (spectacol lectură al Companiei 28) sunt jucate în limba franceză.

Festivalul "Nuits théâtrale au palais de Béhague" este o nouă declinare a ciclului de "Nopţi … la palatul Béhague", evenimente organizate de Institutul Cultural Român de la Paris în colaborare cu Ambasada României în Franţa, din dorinţa de a pune în valoare Sala Bizantină a Palatului Béhague (proprietate a statului român).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO