Ziarul de Duminică

Să ne amintim de profeţii crizei/ de Ziarul de duminică

Să ne amintim de profeţii crizei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.10.2011, 00:00 414

Charles R. Morris

Criza economică şi profeţii ei

Warren Buffet, George Soros, Paul Vocker

Editura Litera

Într-un moment în care lumea este din ce în ce mai tulburată de criza economică şi se vorbeşte chiar de prăbuşirea capitalismului, e bine să revenim asupra unei cărţi apărute anul trecut. O carte-document dedicată seniorilor economiei americane - Waren Buffet, George Soros, Paul Volcker - , cei care au prevăzut, cu mult timp înainte să se producă, criza financiară globală care a zguduit lumea şi efectele ei devastatoare pe termen lung. Din păcate, nimeni nu i-a luat în seamă, nici finanţiştii de pe Wall Street, nici autorităţile americane, susţine Charles R. Morris, autorul cărţii, fost bancher şi unul dintre cei mai reputaţi scriitori de literatură de business. Personalităţi extrem de populare şi voci respectate pe scena economiei americane şi a celei mondiale deopotrivă, cei trei sunt dovada că succesul poate fi obţinut chiar şi în condiţii de incertitudine. Deşi experienţa şi stilul lor variază, au multe în comun. Buffet şi Soros, cu averi fabuloase, sunt printre cei mai mari investitori din toate timpurile, în timp ce Volcker, fost preşedinte ale FED (Rezerva Federală), apoi consilier economic al preşedintelui Obama, este considerat în SUA un salvator al economiei naţionale în perioade de recesiune.

Vârsta înaintată - Volcker are 82 de ani, iar Buffet şi Soros 80 de ani, le oferă avantajul unei experienţe incredibile. "Atât în cazul lui Buffet, cât şi în cel al lui Volcker, prestigiul lor este atât de mare încât simpla lor prezenţă alături de Barack Obama, la acea dată preşedinte ales, când acesta şi-a prezentat planul de salvare a economiei, a făcut ca o întreagă lume, ajunsă la capătul puterilor, să răsufle uşurată. Soros a fost şi el unul dintre primii susţinători ai lui Obama şi consilier din culise", afirmă autorul. N-a fost de ajuns, dar Morris n-avea de unde să ştie când a scris cartea. Morris explică de ce Buffett, Soros şi Volcker au prevăzut criza care se apropia, atunci când profesioniştii în previziuni economice dăduseră greş cu atâta consecvenţă. "Oamenii cu simţ practic, precum Buffett, Soros şi Volcker, şi mulţi alţii, au observat vremurile grele care se apropiau încă din 2003 şi 2004, şi adesea cu mult înainte. (...) Toţi trei sunt înţelepţi, toţi trei acceptă cu umilinţă ceea ce nu ştiu, nici unul dintre ei nu poartă în buzunar un «model» al lumii. Nici unul nu ar insista vreodată că «doar banii» sau «doar cererea» reprezintă forţa motrice a universului economic. Ei doar navighează, bazându-se pe marea lor experienţă, o înţelegere a istoriei şi pe bunul lor simţ", susţine Charles R. Morris.

Un capitol special este dedicat de Morris situaţiei actuale a economiei şi a evoluţiei sale viitoare. "Actualul haos economic global i-a discreditat pe aproape toţi liderii industriei financiare, organele de reglementare ale celor mai multe popoare şi atotcunoscătorii din mediile academice. Dar aceşti profeţi rămân mai impunători ca niciodată. Există o lecţie în asta, să sperăm că lumea o va învăţa", consideră Morris.

Avocat, fost bancher, Charles R. Morris este la rândul său un profet al crizei şi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori economici ("The Tycoons", "The cost of global intention"). Cartea sa, "The thrillion dolar meltdown" a câştigat în 2009 premiul Loeb pentru cea mai bună carte de business. "Încă din 2007, Morris i-a împărtăşit editorului Peter Osnos, de la editura Public Affairs, temerile sale privind apariţia unei crize globale, despre care spunea că va apărea în vara lui 2008. Moris i-a avertizat pe toti finanţiştii pe care îi cunoştea, dar nimeni nu l-a ascultat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO