Ziarul de Duminică

SaveHanulluiManucpunctro

29.06.2004, 00:00 11



Ca sa devii pasionat de arhitectura ai nevoie de timp. Statuile acestei arte sunt imprastiate pretutindeni, dar strazile sunt acum culoare de fuga. Nimeni nu se mai zgaieste astazi la Palatul Telefoanelor sau la Inter. In plus, in cele mai multe catedrale ale arhitecturii bucurestene acum se bea. Si pentru ca se bea scump arareori le viziteaza cunoscatorii.



Cu siguranta, eu nu sunt un expert. Nici macar un cunoscator. Beau scump, dar nu in Biserica Rusa, nici in Casa cu Lei. Am de-a face din cand in cand cu oameni care au baut in impunatorul sediu al Bancorex. Pana s-a golit. Usor kitschos, acesta are totusi meritul de a fi construit numai cu ingrediente de cea mai buna calitate. Si transmite un mesaj. Mereu altul, in functie de persoana care-l priveste. Pe Temesan cred ca-l incearca o usoara melancolie...



Arhitectura nu e totdeauna prietenul omului. Iubeam nespus o scara in spirala, nu mai larga de un metru jumate, contorsionata pana la extrem, care exista si azi intr-un bloc de langa Sala Palatului. Eram copil si veneam din provincie sa-mi vizitez matusa, iar scara aceea ma fascina. Era o aventura sa o urci. Un risc asumat sa o cobori. Si toti locatarii - varstnici fara exceptie - o boscorodeau la fiecare treapta. Numai eu ii luam apararea, pentru ca mi se parea frumoasa! Cum frumoase mi se par si stradutele din zona Lipscani, cu toate ca nici acum nu pot spune ca as sti unde ajung.



Si Hanul lui Manuc e pe lista mea. Si ar trebui sa fie si pe cea a Ministerului Culturii, pentru ca ceea ce se intampla acolo e o rusine! Amputat intr-un mod barbar, transat ca un chinez care trebuie indesat intr-un geamantan prea mic, acest spatiu PERFECT, departe de lumea dezlantuita si totusi in mijlocul ei, arata mai rau decat inainte de razboi si cu siguranta mult mai trist decat ar fi fost daca nemtii il castigau.



Pentru tristetea care transpare din acest spatiu mutilat, cu masute de plastic si ospatari mitocani, sunt vinovati comerciantii care si l-au impartit. Exact ca oamenii care stau intr-o casa inchiriata, ei nu fac nimic pentru a o infrumuseta, pentru ca stiu ca pot pleca oricand de acolo. Bine ar fi sa o faca imediat! Cantat in song-uri lacrimoase si fotografiat de mari maestri, acest spatiu trebuie sa redevina o rezervatie a oamenilor de bun simt care, desi nu sunt mai mult de 10%, fac bine unei populatii si adesea o incheaga intr-un popor. SaveHanulluiManucpunctro. Mircea, fa ceva!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO