Ziarul de Duminică

Scenografie urbana

27.07.2007, 22:20 75

Al doilea razboi mondial a distrus in mare parte orasele Europei, de la Varsovia pana la Munchen. Timp de cel putin zece ani, ele au fost refacute cu grija si pricepere. Acolo unde s-a putut, s-au folosit vechile planuri, pastrate in arhive. Unde nu, s-a recurs la tablourile de epoca: peisajele urbane ale lui Canaletto, exacte si minutioase, sunt instrumente pretioase pentru reconstituiri. S-au folosit materiale si metode traditionale, iar daca, in timp, unele tehnici au fost uitate, acestea au fost reinventate. Cu toate ca rezultatul este impresionant, efectul de decor de teatru este evident. Totul are aerul recent, daca nu si provizoriu, al butaforiei. Este greu sa iei in serios datarea catedralei Sfantul Stefan din Viena, cand stii ca ea a fost reconstruita in 1950, cu speranta ca va arata ca in 1300. Nu doar refacerea constructiilor da impresia de scena de teatru, ci si reconfigurarea functionalitatii urbane. Centrul nu mai este vital, ci expozitional. Locuitorii stabili ai orasului l-au parasit, il viziteaza doar, ca si cum si-ar asuma, din cand in cand, conditia de turisti, exploratori ai propriului trecut, unul bine stilizat. In zona istorica nu locuieste aproape nimeni, iar cei care lucreaza aici sunt aidoma personalului tehnic din teatru, care asigura desfasurarea spectacolului, dar nu apar pe scena. Actorii sunt vizitatorii temporari, care evolueaza pe strazile, in majoritate, pietonale, trecand grabiti in revista biserici, palate si muzee. Multe palate, precum cele care au apartinut unor familii ca Harrach sau Kinsky, si-au pastrat doar fatadele baroce, interioarele fiind complet reamenajate, pentru a fi facute functionale in chip de restaurante de lux sau spatii expozitionale. Celebrul Ring ii atrage mai putin pe vizitatori, deoarece pietonii, care trec pe trotuarele largi, umbrite de platani, nu pot vedea nimic din cladirile contruite dupa stilul eclectic, fin-de-siecle, aici denumit "istoric". Ei vad doar strada larga si circulatia ei frenetica. De aceea, urbanistic vorbind, pe Ring nu te simti mult diferit fata de Drumul Taberei. Arhitectura Art Nouveau (aici denumita Sezession) prezinta cateva excelente exemplare semnate de Otto Wagner, Josef Hoffman si Joseph Maria Olbrich, dar este mai putin acaparatoare decat, de exemplu, la Praga. Adolf Loos si Hans Hollein au inserat cu mult curaj modernismul in inima centrului istoric, deoarece severitatea stilului lor a putut fi asimilata mai lesne. Trebuie, insa, sa te abati de la traseele cele mai frecventate, pentru a vedea constructiile nastrusnice, pline de imaginatie, ale lui Hundertwasser.
Scenografia urbana a unui oras ca Viena ofera ambianta ideala in care actorii-turisti sa se poata desfasura. Costumele acestora nu sunt, insa, create de artisti. Fiecare se imbraca asa cum doreste, cu ce si-a adus de-acasa. Fiind vacanta de vara caniculara, oamenii circula bezmetic, imbracati cat mai sumar. Nimeni nu pare a sesiza discrepanta dintre decoruri si costume. La Kunsthistorisches Museum, unde este expusa, in sali somptuoase, imensa colectie de arta a Habsburgilor - inclusiv tezaurul gasit in Transilvania, la Sannicolau Mare -, turistii lipaie in slapi sau isi tarasc adidasii pe parchetul cu intarsii sofisticate, producand un nesuferit zgomot de fond. Reclama insistenta care promoveaza hidratarea continua face ca suptul din sticlele cu apa sa fie executat non-stop, astfel incat, oriunde te-ai afla, pare ca te gasesti intr-o cresa plina de bebelusi. Desigur, nu mai suntem pe timpul cand nu se iesea din casa fara costum cu cravata si fara palarie pe cap. Pentru ca scenografia sa fie completa, costumele trebuie, totusi, sa se armonizeze cu decorul. Nimeni nu pare sa sufere de lipsa de stil. Doar la intrarea in biserici se solicita o tinuta demna, dar putini simt nevoia sa se conformeze.
Corabia beata, ratacitoare a lui Rimbaud regreta "Europa cu parapete vechi". Dupa distrugeri repetate, parapetele nu mai sunt cu adevarat vechi, dar isi pastreaza forma ca decoruri in care turistii, actori fara har, ratacesc fara noima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO