Ziarul de Duminică

Sclav in bucatarie

25.08.2006, 16:09 23

Cata gastronomie, atata fictiune! Pentru Bill Buford insa, aceasta fraza aparent banala are intelesuri ascunse, legate de acceptarea in extaz a torturii fizice si verbale!
Heat, adica - nu-i asa? - caldura mare! Caldura emanata de cuptorul din bucataria unui restaurant italian, de pilda. Sau fierbinteala care te cuprinde la figurat - cand esti certat violent de "chef", sau la propriu - cand ti se arunca o portie de fenel incins in fata. Steven Shapin ne asigura - in London Review of Books, www.lrb. co.uk - ca Bill Buford a trecut de bunavoie prin toate aceste faze ale unui martiraj voluntar.
Plictisit de fictiune (era editorul dedicat acestui domeniu la The New Yorker), el a renuntat la slujba lui si a luat-o pe un drum aparte. Fascinat de Mario Batali, bucatarul-sef si proprietarul faimosului restaurant newyorkez Babbo, el s-a convertit in sclavul neconditionat al acestuia, solicitand sa lucreze neplatit pentru el, acceptand pana si cele mai injositoare sarcini.
Scenariul s-a repetat si in cateva restaurante din Italia, unde a beneficiat de tratamente speciale, in sensul ca a primit minimum de informatie culinara si maximum de jigniri. De fapt, incercand sa afle cum gandesc marii bucatari si cum isi prepara ei faimoasele retete, a descoperit ca acestia nu spun, practic, nimic si ca, de fapt, meseria se fura - la propriu. In plus, a invatat ca nici o reteta nu trebuie fetisizata si ca toate dozajele de ingrediente sunt pur aleatorii, fiind valabile doar pentru a impresiona cititorii cartilor de bucate.
In consecinta, lui Buford nu i-a iesit o astfel de carte, ci un roman al servitutii (Heat), pe tema cum sa fii insultat mai grosolan atunci cand inveti sa faci paste in Emilia-Romagna sau sa spinteci un porc la o "macelleria" din Chianti.
Nici macar idolul sau, Batali, nu a facut economie de porniri adverse, de pilda atunci cand a descoperit ca ucenicul sau era pe cale sa arunce la gunoi cea mai buna parte a telinii, adica frunzele.
In final, Buford a prins din zbor o multime de trucuri, cum ar fi acela cum ca trebuie sa ai in permanenta cutitele de bucatarie bine ascutite. Astfel, in momentul in care a achizitionat de la un abator din... Manhattan un porc proaspat taiat, chiar sangerand, el a fost in stare sa prepare in propria chicineta, sub privirile ingrozite ale unui prieten bancher, nu mai putin de 450 de portii de mancare exclusiv din recent sacrificatul animal.
O asemenea performanta a fost aplaudata de Batali, care i-a propus
sa-i imprumute bani pentru a deschide un restaurant cu specific italienesc, insa Buford si-a permis luxul sa-l refuze. In fond, el voia doar sa afle cum gandesc marii bucatari, nu sa devina unul dintre ei... ceea ce, in ochii mei cel putin, il face sa para un mare tampit. Unul caruia chiar ca-ti vine sa-i arunci o portie de fenel fierbinte in fata!
P.S. Chiar nu stiti ce-i acest "fenel"? Ce naiba?!? Simt ca ma enervez ingrozitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO