Ziarul de Duminică

Siiiiigur ca da!

20.04.2004, 00:00 10



Astazi ar trebui sa veneram cartea, chipurile, pentru ca e ziua care i-a fost inchinata/dedicata pe plan international. Si, ca la toate celelalte aniversari similare, dupa manifestari mai mult sau mai putin grandioase, in care veneram si iar veneram, ne vom intoarce la oile noastre. Adica vom uita, cei mai multi, de carte. Cate altele nu sunt cu mult mai importante!?



Editurile romanesti au publicat anul trecut cateva mii de titluri, din cateva zeci de domenii; s-au tiparit multe milioane de exemplare, s-au vandut cateva sute de mii. Enorm, data fiind dorinta redusa de a citi. Infim, din punctul de vedere al editorilor. Din punctul de vedere al autorilor, care primesc mai nimic sau chiar nimic, vanzarea de carte nu exista. Dar si unii, si altii continua sa faca nu numai ce au apucat sa faca pana acum, ci si ce cred ca trebuie. Cartea n-ar exista nicaieri, si mai cu seama in Romania, fara idealism, mult idealism.



Imi imaginez urmatoarele:



- Lumea se bate pe carti, ca astazi pe aparatele electronice; cozi enorme se incolacesc in jurul magazinelor-librarii care, intocmai ca hipermarket-urile, inchid dupa miezul noptii sau functioneaza nonstop.



- Cititul inregistreaza cote-record, cum se intampla in alte vremuri cu audientele emisiunilor TV de divertisment, cu meciurile si manelele.



- Copiii insista sa aiba vacante cat mai scurte, ca sa poata invata cat mai multe, iar dupa lectii, joaca pe maidan ori joaca pe computer sunt inlocuite aproape in totalitate cu devoratul cartilor.



- Bonusul este peste tot o carte.



- Concursurile de lectura sunt intrecerile favorite ale tuturor romanilor, de orice varsta.



- Ramura cea mai profitabila a economiei este industria cartii, statul si particularii se intrec in a o face cat mai rentabila.



- Nici macar constructia de autostrazi nu ofera atatea locuri de munca: pentru tapinarii care taie padurile, pentru cei care aduna deseurile destinate reciclarii, pentru muncitorii din fabricile de hartie, de cerneluri, de masini tipografice, de filme pentru offset, pentru editori, corectori, tehnoredactori, traducatori, desenatori, librari, vanzatori cu bucata, bibliotecari, critici.



- Cartea nu costa mai mult decat o paine - neagra, alba, cu cartofi, cu mac, cu susan, cu secara, impletita...



- Nici o taxa pe valoarea adaugata nu sporeste pretul cartii.



- Autorul/scriitorul primeste, in sfarsit, o leafa pentru scrierile sale...



Ma scutur din reverie, cand tocmai era sa scriu ca suntem mai putin saraci multumita cartii. O voce imi spune, intocmai ca in reclama celebra cu marmota care inveleste ciocolata in staniol: "Siiiiigur ca da!".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO