Ziarul de Duminică

Slabiciuni astronautice

Slabiciuni astronautice
16.03.2007, 16:56 25

La mijlocul secolului trecut, cand in SF-ul romanesc abia incepeau sa mijeasca, timid, primele povestiri de aventura spatiala, o critica dogmatica si moralizatoare s-a si grabit sa ne explice, pe ton exclusivist, cum avem si cum nu avem voie sa ne imaginam cosmonautii, acesti protagonisti ai unei fascinante experiente umane, proiectata, atunci, in viitor. Romantismul comunist nu-i putea admite decat intr-o lumina pilduitoare, ca reprezentanti sublimi ai celor mai alese calitati formate vreodata in specia umana. Orice umbra aruncata pe un asemenea portret de erou exemplar trebuia condamnata prompt si vehement.
Ma intreb ce-ar mai zice acum acesti naivi comentatori de iluzii daca ar fi confruntati cu Lisa Nowak, de 43 de ani, capitan in Marina americana si participanta la o misiune spre Statia Spatiala Internationala? Zborul ei nu iese dintr-o fantezie de scriitor, ci chiar s-a produs la mijlocul anului 2006, cu o naveta spatiala "Discovery", la bordul careia doamna Nowak avea misiunea de a opera bratul mecanic al navei. Din aceasta cauza colegii, darnici cu poreclele amicale, i-au si pus supranumele afectuos de "Robochick". Pentru chick, dictionarele dau sensul de "puisor", iar prima parte a cuvantului ma indoiesc ca ar mai trebui tradusa.
Lisa Nowak s-a achitat cu brio de sarcinile misiunii, fiind intampinata la intoarcere cu laude oficiale si decoratii. De altfel, pana sa ajunga in culmea carierei sale, astronauta a mai recoltat diverse distinctii acordate de serviciul sau militar, iar mai inainte isi facuse cu excelente rezultate studiile liceale din Maryland si cele de la Academia Navala americana. Casatorita de 19 ani cu un angajat al NASA si avand impreuna trei copii (doua fetite gemene si un adolescent), asadar excelenta profesional si mama - cum sustin unii martori - desavarsita, Lisa corespundea intru totul idealului moral de erou formulat de dogmele pomenite de mine la inceput. Ramasa pana la adanci batraneti intre asemenea jaloane de buna purtare, viata ei ar fi confirmat preceptele nascocite de realismul socialist pentru genul SF si, totodata, caracterul angelic pe care oficialitatile tin sa-l proiecteze asupra comunitatilor de zburatori cosmici contemporani.
Fapte recente ne arata insa cu totul altceva. Astronauta in cauza a fost arestata de politie la capatul unei curse de 900 de kilometri, intre Huston si Orlando, pe parcursul careia, ca sa nu fie nevoita sa opreasca la WC-urile publice, purta scutece de felul celor obligatorii si pentru zborul spatial. Pana aici totul pare o cursa sportiva, intrucat doamna Nowak chiar se intrecea cu avionul de pe ruta Huston-Orlando, la bordul caruia zbura competitoarea rivala, Coleen Shipman, inginera de la baza Patrick Air Force din vecinatatea Centrului Spatial Kennedy. O rivala de-adevaratelea, de numai 30 de ani, iar competitia avea drept obiect nu performanta vitezei, ci persoana unui alt astronaut, comandorul William Oefelein, poreclit "Billy O", si care zburase de asemenea pe o naveta "Discovery", in decembrie 2006.
In acest punct al relatarii, Lisa Nowak incepe sa se indeparteze de preceptele morale admise pentru tiparul edulcorat al cosmonautului, intrand in cel banalizat de-a binelea de romanul francez: triunghiul sentimental. Sa admitem totusi ca si cantonamentele aseptice ale NASA pot deveni sediul unor slabiciuni de felul iubirii patimase pentru indiferent cine. Mai grav e insa faptul ca, la capatul cursei sale nebunesti, astronauta Nowak a fost surprinsa cu portbagajul plin de obiecte suspecte: pistol, un cutit maricel, un ciocan nou de otel, manusi de cauciuc, precum si un set de e-mailuri compromitatoare ale perechii Oefelein-Shipman, plus o scrisoare personala, prin care Lisa ii marturisea lui "Billy O" cat de indragostita era de el. Subiectul francez tinde astfel sa se deturneze intr-un final tipic american, cu o scena intermediara in care Lisa Nowak, deghizata si purtand peruca, a incercat sa patrunda cu forta in masina parcata a rivalei sale si, nereusind, i-a proiectat acesteia in fata, prin geamul intredeschis, un jet dintr-un spay cu piper.
Si, tot ca intr-un policier american, raufacatorul a fost arestat, invinuit initial de tentativa de rapire, apoi de tentativa nereusita de crima. Astronauta Nowak a trait rusinea de a se vedea in catuse, fiindca nimeni nu voia sa-i creada versiunea din care reiesea ca zorul ei de a se intalni cu Coleen Shipman, in conditiile descrise mai sus, urmarea o simpla discutie explicativa. Suspiciosi cum ii stim, arsenalul din portbagaj li s-a parut politistilor un pic cam prea convingator pentru discutia respectiva.
Perplexitate, acesta este cuvantul ce descrie reactia colegilor astronautei Nowak la aflarea episodului sau de dragoste extraconjugala si de nebunie. Lumea incepe sa se intrebe daca testele psihice si psihologice prin care trec candidatii la zborul cosmic, atat la recrutare, cat si mai tarziu, pe durata antrenamentelor, reusesc cu adevarat sa prevada si sa preintampine socuri mentale si emotionale de felul celui suferit de Lisa Nowak la putina vreme dupa misiunea sa extraterestra. Nu de alta, dar se profileaza in perspectiva misiunile martiene, cu durata de doi ani si jumatate, si cine stie ce se mai poate intampla, ca relatii interumane necontrolate, la bordul lor!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO