Ziarul de Duminică

Stilul pompos

Stilul pompos
10.06.2010, 15:31 91

Mircea Bădoiu, autorul romanului "Dincolo de Arcadia",crede în mod greşit că un scriitor nu are voie să se exprimefiresc. Drept urmare, se chinuieşte să povestească ceea ce are depovestit într-un limbaj pompos, folosind fără discernământ termenimedicali, administrativ-funcţionăreşti, militari etc. Inadecvareagenerează un comic involuntar irezistibil. În mod special sceneleerotice descrise în acest stil îl fac pe cititor să izbucnească înrâs.

Iată, ca exemplu, scena în care o femeie cu mult temperamentîncearcă să-l sărute pe ureche pe un bărbat aflat în subordineaei:

"Bărbia minionă a şefei căuta un relief mai apropiat de urecheastângă a subalternului, balansându-se tandru către lobul dacic,vascularizat şi strivit de emoţia clipei."

Sau iată altă secvenţă. Un personaj, Veniamin, înalt demnitarcomunist, îşi surprinde soţia cu alt bărbat, dar se gândeşte că,dacă ar face scandal, ar avea şi el de pierdut. Acest raţionamentsimplu este tradus de autor în imposibilul său limbaj preţios:

"Odată devoalat, adulterul ar fi creat fie o stare confuză înambele familii, fie sancţiuni cu repercusiuni grave de ambelepărţi. La capitolul imagine tovarăşul Veniamin ar fi stocat unprocentaj minim."

Va fi greu să uităm vreodată această propoziţie: "La capitolulimagine tovarăşul Veniamin ar fi stocat un procentaj minim"...

Demn de remarcat este faptul că nici în portretizareapersonajelor autorul nu renunţă la păsăreasca lui. Vrând săexplice, de pildă, că o femeie, Daria, este frumoasă şiatrăgătoare, o descrie astfel:

"De la fontanelă la calcaneum Daria era înzestrată la superlativcu toată recuzita feminină. Butona clapele magnetofonului cu graţiabalerinei, modula vocea cu vocalize de altistă, pe scenă sau laceremonii cumula privirile admirative ale asistenţei cu efortmimim, candid şi relaxant."

La capitolul naturaleţe, Mircea Bădoiu nu poate stoca decât unprocentaj minim.

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar,prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născutla 6 noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mareecou "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", apărutăîn 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fostrăsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei).Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-aadus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune,"Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex.Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO