Ziarul de Duminică

Strada Carol Davilla in trecut

Strada Carol Davilla in trecut
14.07.2006, 13:30 264

Pentru cine cunoaste Strada Carol Davilla, cu vilele ei elegante, locuite, pana la castigarea puterii de catre comunisti, de ofiterii Regimentului de Garda, fotografia noastra, din colectia Henri Stahl, pare ori venita din epoci de mult apuse, ori din cine stie ce oras de provincie.

Cu toate acestea, realitatea imortalizata, dateaza din primii ani ai secolului abia incheiat. Deci de acum o suta de ani. Cum vedem era vizitata si de sacagii, ceea ce inseamna ca nu putea fi vorba de canalizare. Inainte de a purta numele generalului medic, strada, de fapt, o ulita, s-a numit "Ulita Notagiilor". Pornea de la Opler si ajungea la Soseaua Cotroceni, pe un traseu aproximativ acelasi cu al strazii pe care o cunoastem. Vechiul nume provenea de la o moara, cunoscuta sub numele de Moara Notagiilor, situata cam pe locul unde s-a ridicat Institutul Victor Babes. Langa ea, si mai cunoscuta, era o groapa, amenajata ca bazin de inot in anul 1830, de catre un ofiter brasovean, Georg Bomches. Se pare ca de la acest bazin a preluat si moara numele. Apoi, in apropiere, unde se afla astazi complexul sportiv F.C. National, a fost construit poligonul Societatii de tragere la Semn, s-au plantat alei de artari si locul a inceput sa se civilizeze. Lovitura de gratie data imaginii din trecut a fost canalizarea Dambovitei, urmata de parcelarea intregii zone, unde s-a construit enorm in anii interbelici. Asa a fost posibila si transformarea Ulitei Notagiilor in eleganta Strada Carol Davilla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO