Ziarul de Duminică

Tablourile din camera de hotel

Tablourile din camera de hotel
22.08.2008, 19:14 136

Acum cateva zile, in timp ce in capitala Chinei gloria olimpica fascina milioane de oameni de pe intreaga planeta cu spectacolul inaugural, la mii de kilometri distanta, pe malul Marii Negre, la Mamaia, cateva sute de turisti si invitati speciali serbau intr-un alt eveniment inaugural de o mai mica amploare o insolita "olimpiada artistica" desfasurata de-a lungul a mai multe luni de stradanii creative.

O competitie ce a intrunit energii investitoare si constructive putin obisnuite la noi, la un nivel de performanta arhitecturala, ambientala, artistica si manageriala cu totul exemplar.
Este vorba despre VEGA Art Project, o forma de conlucrare, intr-un spatiu hotelier complet restructurat si modelat, dintre initiativa investitoare locala privata si oferta inspirata, generoasa, si foarte bine sustinuta profesional a unui grup de sapte artisti plastici constanteni, din varii generatii, cu iscusinta "ghidati" in acest experiment de incorporare activa si vie a unei voluminoase colectii de arta contemporana, anume conceputa pentru complexul hotelier aflat in plina reabilitare si restructurare de catre tanarul artist monumentalist Marin Deaconu.
Permanenta, flexibila si sensibila relationare ideatica cu coordonatorul vizionar al intregului concept de modernizare si reconfigurare a noului edificiu estivalier de la Mamaia, pus sub semnul augural al stelei Vega de pe firmamentul boreal, d-na Gina Comanescu, a sfarsit prin a fi astazi un impunator si fericit model de adecvare a unui concept ambiental vivant, modern, elegant, rafinat, in care "confortul habitual" sa coexiste armonios si cat mai natural cu elementele de "confort vizual" imaginate si puse in opera de cei sapte plasticieni protagonisti.
Interesant de observat este faptul ca proiectul artistic a mers mana in mana cu cel arhitectural si cel general, de ambientare si mobilare interioara si exterioara a cladirii si spatiilor inconjuratoare.
Totul a fost subordonat principiului "armoniei in toate" extras din vechile concepte Feng-shui, adaptate la conditiile si posibilitatile materiale autohtone de implinire a lui. Asa incat, fiecare incapere sau spatiu comun de folosinta a fost tratat diferentiat, cu rafinament, individualitate, in care au fost puse intr-o ecuatie estetica variabila si deschisa toate elementele incorporate; capitonaje, designul mobilierului si accesoriilor, al anexelor, al lenjeriei de pat, al zugravelilor, pardoselilor, carpetariei, al tablourilor si pieselor decorative din lemn, ceramica, sticla sau metal pana la dotarile din baie si de pe holurile de acces sau din spatiile tehnice. Ceea ce a dat unitate acestui concept a fost ordonarea sistemica, sensibila si motivata cultural a faimoasei teorii despre univers, concentrata in cvartetul de esente si manifestari fenomenologice fundamentale - apa, pamantul, aerul, focul.
Ele se regasesc in formele, dominantele coloristice ori ornamentale, dar si in dinamica expuneriilor pe verticala si orizontala, in imbinarea subtila si sugestiva dintre diferite materialitati (lemn de esente diferite, texturi, rasini, piatra, structuri mozaicate, ecrane vitrate, suprafete rugoase, translucide, fluide, stenice, rigide ori elastice, aranjamente si pasaje botaniforme exotice), totul intruchipand armonia si maretia simpla a naturii si a universului genuin in amploarea lui macro si microscopica !
Colectia de arta si obiecte de arta, astfel gandita si plasmuita de:
- Marin Deaconu - compozitii, frize, frontoane, capiteluri parietale si pavimente mozaicate din piatra colorata si ornamente murale;
- Eusebio Spinu - obiecte decorative si statuare din ceramica;
- Nicolae Moldoveanu - vitralistica monumentala;
- Petre Grajdeanu - sculptura in marmura si calcar;
- Filip Vasile - grafica de sevalet si serigrafie;
- Lucia Segarceanu si Anca Deaconu - compozitii picturale in tehnica mixta si panouri decorative monumentale pentru spatiile comune.
Cele peste 250 de lucrari de arta realizate de septetul de plasticieni enumerat mai sus innobileaza si insufletesc toate camerele si spatiile comune ale complexului hotelier VEGA intr-o viziune spectaculoasa, coerenta si foarte moderna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO