Ziarul de Duminică

TIFF 2011 anunţă filme de senzaţie

  In a Better World

TIFF 2011 anunţă filme de senzaţie

Autor: Ziarul de Duminica

16.03.2011, 15:08 28

În perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca va avea loc cea de-azecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania(TIFF).

În materie de filme, directorul artistic al TIFF, MihaiChirilov, a dezvăluit câteva titluri hit prezente în secţiuneaSupernova, care fac ca ediţia din acest an a Festivalului să fieuna specială.
Având în palmares un Oscar şi un Glob de Aur, ambele lacategoria Cel mai bun film străin, "In a Better World", filmulregizoarei daneze Susanne Bier, este o dramă despre două familii acăror întâlnire generează situaţii riscante şi emoţii greu desuportat. Susanne Bier este unul dintre cei mai talentaţi regizoridin generaţia sa.
"Beyond", debutul regizoral al cunoscutei actriţe de originesuedeză Pernilla August, este un alt must see la TIFF 2011. Având-ope Noomi Rapace în rolul principal, această dramă psihologică afost distinsă cu două trofee la Festivalul de la Veneţia (PremiulSpecial al Fundaţiei Christopher D. Smithers şi Premiul secţiuniiSăptămâna Criticii Internaţionale).
Cinefilii şi fanii lui Nicole Kidman o vor putea admira pecelebra actriţă în producţia "Rabbit Hole" (R. John CameronMitchell). Filmul spune povestea unui cuplu care încearcă să-şirevină după moartea tragică a fiului lor. Interpretarea din "RabbitHole" i-a adus lui Nicole Kidman o nominalizare la Oscar pentru Ceamai bună actriţă într-un rol principal.
Regizorul Matias Bize revine la TIFF cu al patrulea lungmetrajdin carieră: "La vida de los peces". Filmul a fost distins cutrofeul categoriei Cel mai bun film latino-american la PremiileGoya din 2011 şi spune povestea lui Andres, un bărbat stabilit înGermania de zece ani, care decide să-şi viziteze ţara natalăînainte de a se stabili definitiv în Berlin. La petrecerea dată deun prieten de-al său, Andres va redescoperi însă lumea pe care odăduse uitării cu mult timp în urmă.
"Poetry" este un alt titlu care va rula în cadrul celei de-azecea ediţii a festivalului. Producţia e regizată de un mare numeal cinematografiei sud-coreene, LEE Chang-dong, câştigător alPremiului pentru cel mai bun scenariu la Cannes anul trecut şiautor al hit-ului "Oasis", prezentat la TIFF în 2004.
Lista producţiilor continuă cu "Balada triste de trompeta",film al spaniolului Álex de la Iglesia, "Another Year", alregizorului britanic Mike Leigh, "Dos hermanos" (R. Daniel Burman)şi "My Joy", debutul în lungmetraj al lui Sergei Loznitsa.
Publicul o va putea urmări pe Kristina Cepraga în cel mairecent film al regizorului Gianni di Gregorio, "Gianni e le donne",o comedie prezentată în acest an în secţiunea Berlinale Special dincadrul Festivalului de Film de la Berlin.
Programul TIFF 2011 va include şi proiecţii ale "OperelorComplete" semnate de regizorul, actorul şi comicul francez PierreÉtaix, precum şi o retrospectivă a celor mai reprezentativeproducţii ale cineastului german Werner Herzog, omagiat în cadrulsecţiunii 3x3.
În acest an, Focusul TIFF se axează pe Belgia şi Norvegia,care vor fi prezente la Cluj cu cele mai reprezentative filme dincinematografiile lor.
Publicul se va putea bucura de toate aceste producţii înspaţii deja consacrate, precum Cinema Florin Piersic (fostul cinemaRepublica), cinematografele Arta şi Victoria sau spaţiul open airdin Piaţa Unirii.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc înperioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca si între 15-19 iunie, laSibiu.
Recent, TIFF a fost acreditat de Federaţia Internaţională aAsociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO