Ziarul de Duminică

Tinerii şi Poezia/ de Ziarul de duminică

Tinerii şi Poezia/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

31.05.2013, 00:03 187

Duminică, 2 iunie 2013 la Triuggio, prestigioasa clădire istorică Villa Taverna (în imagine), una dintre cele mai vechi clădiri lombarde, va găzdui ceremonia de premiere a finaliştilor din aproape 30 de ţări ai Concursului Internaţional de Poezie „Giovani e Poesia (Tinerii şi Poezia)”, manifestare ajunsă la cea de a 22-a ediţie, prin eforturile şi strădania organizatorilor Centrului Internaţional de Poezie din localitate, a promotorului acestui proiect, poetul Alessandro Villa.

Concursul este organizat de Centrul de Pozie şi Tineret din Triuggio, cu patronajul Primariei oraşului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza şi Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului „Il Cittadino” din Monza, a revistei „Messaggero dei ragazzi” şi colaborarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano, editurii Prometheus din Milano. Premiul Internaţional de Poezie s-a născut in anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie şi Tineret din Triuggio.

Începând cu anul 2009, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener şi susţinător al concursului în relaţia cu şcolile şi copiii din România şi Republica Moldova.

În comunicatul emis de organizatori, la cea de a 22-a ediţie a Premiului Internaţional de Poezie, au participat un număr 690 autori con un total de 848 creaţii prezente în concurs.

Prezenţa străină a fost următoarea, după numărul de participanţi: 50 autori din România, 22 din Bulgaria, 19 din Croazia, 13 din Republica Moldova, 8 din Albania, 7 din Maroc, 6 din India, şi în număr de la doi la patru autori din: Irlanda, Pakistan, Peru, Polonia, Burkina Faso, Ucraina ed Etiopia, Marea Britanie, Lituania, Senegal, Columbia, Argentina, Germania, Grecia, Nigeria e Filippine, Serbia, Olanda, Rusia, Belgia, Israel, Egipt, Brazilia, cu un total de174 autori.

România a înregistrat şi la această ediţie una dintre cele mai mari participare între toate ţările străine, cu un număr de 50 de creaţii ale copiilor, din oraşe precum: Bucureşti, Braşov, Galaţi, Baia Mare, Cugir, Focşani, Bacău, Suceava etc. fiind deja prezentă de mai mulţi ani la acest concurs iar copiii români, premiaţi de-a lungul anilor la mai multe secţiuni. Şi din Republica Moldova ca în fiecare an, sunt prezente creaţiilor unor elevi sau tineri poeţi.

Juriul alcătuit din 16 persoane: poeţi, scriitori, profesori şi jurnalişti italieni a acordat în cazul creaţiilor copiilor români şi celor din Republica Moldova, mai multe premii la diferite secţiuni anunţate în cadrul concursului după cum urmează:

Între premiile de la secţiunile anunţate în concurs:

La secţiunea A cu vârsta până la 12 ani: premiul 2 - Denisa Lepădatu din Galaţi.

La secţiunea C cu vârsta cuprinsă între 13 - 17 ani: premiul 1: Diana Laura Neohit din Braşov şi premiul 4 cu menţiunea de onoare: Diana Ştefănescu din Braşov.

La secţiunea D cu vârsta de la 18 ani - premiul 5 -menţiune specială: Sorina Gherghel din Cugir (Alba)

Între premiile speciale şi diplomele atribuite de juriu, copiilor din România şi Republica Moldova:

– Premiul In memoria di Bruna Baroni-cel mai bun text dedicat mamei: Ada Peron din Focsani

– Premiul In memoria di Ettore Villa-cel mai tânăr autor: Doina Strulea din Criuleni (Moldova)

– Premiul In memoria di Eugenio Bentivegna- cel mai bun text al unui tânăr autor străin: Diana Laura Neohit din Brasov

– Premiul Miglior raccolta di giovane autore (Cea mai bună colecţie de poezie): Miruna Ioana Rus din Bucureşti

– Premiul Giovani Voci- Tinere voci: Diana Frumosu din Criuleni (Moldova), Alexandra Miriam Temneanu din Suceava, Alma Justina Mihalache Pătrăşcan din Bacău, Adriana Prodan din Baia Mare (Romania)

– Diplomă specială: „Poesia e Vita”: Alexia Ghergan din Bucureşti

– Premiul Andrea Negrotto Cambiaso: Doina Postolachi din Chişinău

– Premiul Scuola e Poesia - Colegiul Naţional “UNIREA” din Braşov

               

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO