Ziarul de Duminică

Totul despre WikiLeaks/ de Ziarul de Duminică

Totul despre WikiLeaks/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.06.2011, 23:37 285

Două cărţi lansate la recentul Târg de carte Bookfest ar trebuisă ne lămurească ce este fenomenul WikiLeaks, care a aprinsplaneta. Amândouă cărţile au apărut în urmă cu câteva luni laedituri din Occident şi au fost traduse grabnic de Editura PandoraM şi Editura Paralela 45.

Sub pseudonimul Daniel Schmitt, Daniel Domscheit-Berg a fostomul nr. 2 de la WikiLeaks şi personajul cel mai cunoscut dupăJulian Assange. Este specialist în computere, a lucrat în domeniulsecurităţii IT şi a militat pentru libertatea informaţiilor peinternet. În scandalul care a ţinut întreaga lume în priză, luniletrecute, Daniel Domscheit-Berg este printre puţinii, dacă nusingurul capabil să spună povestea în întregime. Şi o face înaceastă carte apărută în acest an la Berlin şi, după câteva luni,la Editura Pandora M, în traducerea Laurei Fota Karsch.*)

Cu totul altfel este cartea jurnalistului american deinvestigaţie Andrew Fowler, un reporter premiat pentrudocumentarele sale. Fowler n-are cum să privească povestea dininterior, dar are un ochi obiectiv care impresionează prinabundenţa de informaţii şi prin concluzii. Şi această carte aapărut în acest an, în urmă cu câteva luni, prin urmare se bazeazăpe întreg materialul adus în faţa opiniei publice până acum. Estetranspusă în românşte de Marius Chitoşcă. **)

WikiLeaks este o organizaţie internaţională care publică documente ce nu suntdestinate publicului, provenite din scurgeri de informaţii, îngeneral din surse anonime. Situl său web a fostlansat în decembrie 2006. La un an de laînfiinţare, WikiLeaks declara că baza sa dedate conţinea peste 1,2 milioane de documente. Organizaţiadeclara că a fost înfiinţată de dizidenţii chinezi, jurnalişti,matematicieni şi programatori din SUA, Taiwan, Europa, Australia şi Africa de Sud.Directorul organizaţiei este Julian Assange,un activist pe internet australian. Site-ul şiproiectul au fost secrete până cînd existenţa lor a devenit publicăîntr-un articol din ianuarie 2007. În februarie 2008 domeniul deinternet WikiLeaks.org a fost oprit după ce WikiLeaks şiautoritatea pentru domenii internet Dynadot au fost date înjudecată de banca Julius Baer care a obţinut un mandat judecătoresc de oprire a domeniului. WikiLeaks apublicat documente ce acuzau banca de operaţiuni ilegale însucursala din Insulele Cayman.Situl a rămas accesibil prin adresa IP numerică.American Civil Liberties Union şi ElectronicFrontier Foundation au depus o moţinune protestând la cenzuraWikiLeaks. Judecătorul care a emis mandatul l-a retras pe 29februarie, iar WikiLeaks a putut să-şi redobândeasca domeniul.Banca a renunţat la proces pe 5 martie.

O copie a documentului Operating Procedures for CampDelta a fost publicată pe websitul WikiLeaks pe 7 noiembrie2007. Documentul dezvăluie unele restricţii impuse deţinuţilor dela Guantanamo, pe care armata SUA le-a negatîn repetate rânduri.

WikiLeaks a republicat mesajele şi interviurile cu Osama binLaden pe o durată de 10 ani. Unul dintre mesaje includenegarea de către bin Laden a implicării în atacuriledin 11 septembrie.

În 28noiembrie2010, WikiLeaks a începutpublicarea a 251.287 de documente reprezentând corespondenţa dintreDepartamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şiambasade ale StatelorUnite din toată lumea. Dintre acestea, aproximativ 100.000 suntconfidenţiale şi 15.000 secrete, dar niciuna nu este marcată"strict secret" (englezătop secret). Majoritatea se referă la relaţiile diplomaticedintre SUA şi ţările din OrientulMijlociu. WikiLeaks urmează să publice toate documenteletreptat, într-o perioadă de câteva luni.

Scandalul izbucnit la aflarea tuturor acestor informaţii a fostimens, mai ales că, aşa cum admite fostul purtător de cuvânt, s-aaflat că în joc erau şi sume uriaşe de bani, legate de dezvălurilede informaţii, despre provenienţa sau destinaţia cărora nu se ştiemai nimic, aşa cum unele documente nu au fost făcute publice, ci audispărut, probabil pentru a deveni surse de şantaj.

Daniel Domscheit-Berg s-a alăturat WikiLeaks imediat dupăînfiinţare, devenind purtătorul ei de cuvânt. Acum, el dezvăluie înpremieră dedesubturile organizaţiei care a reuşit să sperie guverneşi oameni de afaceri din întreaga lume. De asemenea, îi face unportret remarcabil de exact lui Julian Assange însuşi.WikiLeaks "a făcut din noi nişte băieţi palizi care-şipetreceau timpul în faţa calculatorului şi a căror isteţime ar fitrecut neobservată." "Mărturia lui Daniel Domscheit-Berg - constataThe Observer - ne dezvăluie un lucru şocant - fiind, la fondareaei, o organizaţie de proporţii relativ mici, WikiLeaks a avut oputere uriaşă."

În ceea ce-l priveşte, jurnalistul american Andrew Fowlerexplică de ce mare parte a dezbaterilor s-au purtat în jurullegitimităţii proiectului WikiLeaks ca organizaţie media ce merităaceleaşi privilegii ca oricare altă organizaţie de gen, inclusivziarele, în sensul că ea operezază ţinând cont de dezvăluirea unorinformaţii secrete şi de protejarea surselor. Modul în careWikiLeaks a ajuns pe scena lumii la începtul anului 2010 a doveditcă nu era o organizaţie de media obişnuită - spune Fowler. JulianAssange, liderul ei, şi-a făcut duşmani îndârjiţi, pe motiv că arfi avut scopuri subversive. Oricum, e prea devreme pentru a evaluaimpactul organizaţiei WikiLeaks, dar mulţi spun că ea a schimbatdeja lumea. Asta nu înseamnă şi că, de acum încolo, nu va maiexista secretoşenie şi că organizaţiile vor fi mai deschise. "Ceeace e semnificativ în legătură cu WikiLeaks nu e faptul că apublicat materiale clasificate, ci că ea a mutat o cantitate atâtde mare de documente în domeniul public şi că a fost capabilă săfacă acest lucru fără ca sursele să fie descoperite."

WikiLeaks, mai spune Fowler, este acum expusă pericolului de ase destrăma. Fostul purtărtor de cuvânt, Domscheit-Berg, a şi creatun nou website, OpenLeaks, făcând dificilă prevenirea de cătreautorităţi a unor dezvăluiri ulterioare de documente clasificate."Orice ar aduce viitorul pentru Assange şi organizaţia sa,WikiLeaks a oferit o nouă cale de a practica un jurnalism mai decalitate prin provocarea instituţiilor puternice, fie ele guvernesau corporaţii. (...) WikiLeaks şi Julian Assange au furnizatjurnalismului o idee veche, renăscută: jurnalismul autentic constăpur şi simplu în dezvăluirea acelor informaţii pe care puterniceleinterese private vor să le tăinuiască."

Două cărţi care s-ar fi putut la fel de bine numi "În culiseleWikiLeaks".

*) Daniel Domscheit-Berg, împreună cu Tina Klopp - Wikileaks.Mărturisirile purtătorului de cuvânt al celui mai periculos websitedin lume. Editura Pandora M. Traducere din germană de LauraFota Karsch. Cartea apare în colecţia Reality Shock.

**) Andrew Fowler - Cel mai periculos om din lume. JulianAssange - WikiLeaks. Editura Paralela 45. Traducere din limbaengleză de Marius Chitoşcă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO