Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Iluminarea pe intelesul oricui

TRADUCERI/ Iluminarea pe intelesul oricui
03.03.2010, 15:15 45
Anne Cushman a fost/este colaborator al unor reviste americanecare prezinta yoga si a participat la elaborarea mai multor ghiduridespre India spiritula. "Iluminarea pe intelesul prostilor"* esteprimul ei roman.
L-am citit cu mari retineri, am fost indestula vreme tentat saspun/scriu ca e o carte banala, dar brusc mi-am dat seama ca meritaatentie pentru ca e un roman pe gustul femeii moderne obisnuite,care se va regasi in carte indiferent ca are sau nu intentia sapractice yoga.
La aproape treizeci de ani, eroina, Amanda, este o yoghinaaspiranta care traieste in California, singura, cautandu-si cu greuo ocupatie, cu un iubit fotograf, sexy, care strabate in lung si-nlat lumea si o insala copios, de care nu se poate desprinde oricateincercari face. Castiga cat sa-si asigure un trai modest scriindghiduri de calatorie "pe intelesul prostilor". Editura pentru carelucreaza ii propune sa scrie un ghid despre "iluminare". Pleaca inIndia, calatoreste din stat in stat, prin centre yoga, ashramuri sitemple budiste, intalneste pelerini ciudati (un hippiot intarziatii devine prieten statornic si dezinteresat), dar si invatatoriindieni la fel de ciudati, hrapareti, dornici de inavutire, carepropovaduiesc celibatul, desi il incalca pe ascuns, o lume extremde pestrita. Curand descopera ca este insarcinata, tatal copiluluieste iubitul fotograf care umbla prin lume, hotaraste sa pastrezecopilului, isi continua calatoria prin India pana aproape de termensi revine in California sa nasca. Ghidul pe intelesul prostilor,desi aproape gata, nu este incheiat si nu va fi curand. Dar Amandaintelege aproape peste noapte ca s-a schimbat de cand e mama, adevenit mai senina, femeia care isi dorea sa fie. Un final care,dupa aventurile zbuciumate de-a lungul catorva sute de pagini,transmite o serenitate uimitoare, calmul sufletesc al unei femeicare simte ca se poate implini si daca nu este casatorita, si dacan-are o meserie de succes, si daca intampina fel si fel de problemecand isi propune sa intreprinda ceva.
"Faptul surpinzator in legatura cu acest roman de debut -scrie intr-o cronica Natalie Goldberg - este ca simti ca citestidespre propria-ti viata. Detaliile sunt oneste, iar scrierea ecurata, plina de umor. Un minunat debut".
  • Anne Cushman - "Iluminarea pe intelesul prostilor". EdituraLeda. Traducere din limba engleza de Catalin Pruteanu

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie(1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproape treidecenii redactor de politica externa la revista "Lumea", a condus,dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian",dupa care a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului destiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV, din 2000 este sieditor senior al Ziarului de Duminica. Este autorul a zececarti de publicistica, zece romane, opt carti pentru copii si douatraduceri. A ingrijit trei albume. A primit Premiul UniuniiScriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO