Ziarul de Duminică

Trei secrete, doua femei, un Graal

11.08.2006, 14:14 30

Daca incercati sa aflati cate ceva despre Kate Mosse si dati o cautare pe Google, desteptul aparat de cautare, dupa o prima reflectie, va va mustra simbolic si va va calauzi spre pasii Kate Moss, adorabilul si celebrul fotomodel.

Cu toate acestea, Kate Mosse (remarcati "e"-ul final) exista de vreo patruzeci de ani (cel putin asta sugereaza poza pe care, cu greu, i-am descoperit-o), are aceeasi blonzenie cuceritoare cu a tizei ei, dar, in plus, este o stimabila jurnalista pe probleme culturale la BBC, unde, intre altele, prezinta Readers and Writers Roadshow, o emisiune unde i-a avut ca oaspeti pe Margaret Atwood, Paulo Coelho, Tracy Chevalier sau Ian McEwan, ca sa nu amintim decat pe cativa dintre autorii de bestseller-uri pe care i-a cunoscut si descusut in direct. Ea insasi romanciera, a debutat in 1996 cu Sarutul eschimos dupa care, in 1998, a recidivat cu Crucifix Lane. Anul trecut, cvasianonimatul ei literar s-a risipit, o data cu publicarea, in Anglia ei de bastina (de unde migreaza sezonier peste Canal, in Carcassonne), a unui thriller medieval, oarecum danbrownian, intitulat Labirintul. O carte care a devenit bestseller in doar cateva saptamani si care, din 2005 pana azi, a fost tradusa in 18 limbi.
Volumul descrie destinele a doua femei, nascute la cateva secole distanta, dar unite printr-o legatura incarcata de mister. Povestea incepe in zilele noastre (ba chiar in "foarte" zilele noastre, in iulie 2005), in muntii Pirinei, langa Carcassonne, regiunea franceza care a adoptat-o pe autoare si care ii este bine-cunoscuta. Alice Tanner, arheoloaga amatoare venita sa-si petreaca vacanta in zona, patrunde din intamplare intr-o grota unde descopera doua schelete, niste bizare inscriptii parietale si macheta unui labirint. Intre cele doua schelete - un inel de aur cu piatra si o bocceluta de piele. In clipa cand a patruns in acest lacas tombal, Alice simte ca a declansat un fenomen cu vibratii oculte, dar care ii este oarecum familiar, si pe care, dupa catava vreme nu se mai simte in masura sa il controleze. Senzatia de deja vu se limpezeste o data cu incercarea de a patrunde misterul labirintului central si cu coborarea, pe firul istoriei, pret de 8 secole. Cititorul ajunge in luna iulie 1209, tot in Carcassonne, chiar in momentul in care un tata, inainte sa plece sa lupte intr-o cruciada menita sa salveze sudul Frantei de invazia ereziilor cathare, ii inmaneaza fiicei sale un manuscris pretios si un inel inscriptionat cu un labirint. Tanara Alais (un fel de Alice a l'ancienne, alter ego de dincolo de timp) se straduieste sa perceapa talcul manuscrisului - care ascunde secretul Sfantului Graal - si semnificatia inelului, menit sa-l identifice pe paznicul Potirului. In plina lupta cruciata, dusa de potentatii Bisericii si de nobilii din nordul Frantei, pastrarea tainei pare o misie prea grea pentru umerii lui Alais.
Chiar daca mileul cultural tesut de Kate Mosse e facut din acelasi macrame ca in Codul lui da Vinci, in schimb modelul (adica linia thriller-ului) e de cea mai buna calitate anglo-saxona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO