Ziarul de Duminică

Un elefant de 450 de cai-putere

Un elefant de 450 de cai-putere

"A aparut, astfel, cel dintai mijloc de transport public urban cu plecare de pe Pamant si punct-terminus in Tara Fantasmelor."

20.07.2007, 23:40 34

Un bestiar fantastic, cu creaturi desenate de un artist din stirpea lunateca a lui Hieronymus Bosch si a lui Dali, dar cu priceperea tehnica a unui Leonardo da Vinci, a inceput de curand sa populeze strazile orasului francez Nantes. La inceput, dintre tablele ruginite ale santierului naval din localitate s-a ivit trompa uriasa a unui elefant inalt de 12 metri.
Artistul la care ne referim este Francois Delaroziere, scenograful care a conceput, de-a lungul timpului, cele mai spectaculoase masinarii ale unei companii de faima internationala: teatrul nantez din strada Royal de Luxe. Specialist al angrenajelor din alte timpuri, cu surubarii complicate si scripeti de lemn, scenograful a gasit mijloacele necesare de a-si impune, la nivelul municipalitatii, ideea trasnita potrivit careia "o masina poate schimba un oras". Metropola franceza a izbutit sa deblocheze mai mult de 5 milioane de euro pentru prima faza a proiectului nebun, care urmeaza sa fie finalizat in anul 2011. Asa incat, dupa ce a infrant numeroase suspiciuni si a sabotat sistematic Asociatia Celor cu Imaginatie Sovaitoare s-a pus pe treaba si a inceput sa lucreze la o gradina zoologica populata de animale mecanice, dotate cu gheare, colti si aripi, dar si cu motoare, roti abil dosite sub glezne pahidermice, precum si biele infratite cu tot atatea manivele si rotule ciclopice. Primul colos miscator a fost un elefant de 450 de cai-putere, care se hraneste nu cu jaratic, ci cu patru tone de ulei.
La inceputul acestei luni, elefantul de mica viteza (EMV) a iesit deja pe malurile Loarei si a inceput sa-si legene soldurile uriase in ritmul domol al undelor. In spatele sau suprareal cara cate 40 de pasageri, care au prilejul sa contemple in tihna frumusetile orasului. A aparut, astfel, cel dintai mijloc de transport public urban cu plecare de pe Pamant si punct-terminus in Tara Fantasmelor. Nu stim daca Terry Gilliam si-a luat deja "one way ticket", dar cu siguranta ar fi incantat sa o faca. Cu atat mai mult cu cat magia nu se termina odata cu deplasarea. Ajuns in burta animalului, gratie unei scari, pasagerul poate contempla niste halucinante arhitecturi interioare si are posibilitatea sa declanseze anumite mecanisme: cel care lasa praful sa iasa in trambe de sub picioarele pahidermului sau cel care il face sa scoata niste sunete de trombon proaspat desfundat.
In santierul naval, deschis publicului, spectatorii au posibilitatea sa vada cum sunt finalizate si alte scorneli biomecanice: pestele-pirat, calamarul cu retropropulsor sau pisica de mare gigantica. Pe fundal, se vad deja bazele (radacinile) viitorului copac cu cocostarci, o arhitectura vegetalizata unde doritorii vor fi imbarcati in niste nacele si lasati in voia vitezei sa priveasca noua panorama a orasului Nantes.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO