Ziarul de Duminică

Un inventar al science-ficţionarilor români/ de Stelian Ţurlea

Un inventar al science-ficţionarilor români/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29.06.2012, 00:06 94

George Arion

Sufocare

Crime Scene Publishing

"Ce spui? Ce spui? Ce spui tu acolo?" Vorbele acestea le aude eroul romanului poliţist din fragedă pruncie, când asistă, fără să vrea, la uciderea unor cocoşi cu un cablu electric de către trei fraţi puşi pe şotii. Mai târziu, un şir de crime neelucidate sunt puse pe seama unui aşa-numit "electrician", iar eroul nostru, bogat după moartea accidentală a părinţilor săi foarte înstăriţi, se apucă să scrie drame poliţiste şi se inspiră din ce se întâmplă în oraşul său. Fireşte, ca în orice roman poliţist, lucrurile sunt mult mai complicate şi mai surprinzătoare, cu fiecare nou capitol cititorul fiind îndrumat pe o altă pistă. Încât nu lasă cartea din mână.

Siri Hustvedt

O vară fără bărbaţi

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Veronica D. Niculescu. Siri Hustvedt (n. 1955) este o scriitoare americană ale cărei volume au fost traduse în treizeci de limbi. Scrisă la persoana întâi, cartea de faţă vorbeşte despre des­coperirea sinelui feminin şi despre diferenţele dintre sexe. Mia Fredricksen, personajul principal, pare o femeie împlinită, de cincizeci şi cinci de ani, cu o carieră universitară, autoare de poeme, şi cu o fiică actriţă. Dar universul ei se năruie când, după treizeci de ani de căsnicie, soţul o părăseşte ("ia o pauză"; iar noua lui prietenă va primi toată cartea numele Pauza!). Mia se întoarce în oraşul copilăriei, unde se integrează într-un univers exclusiv feminin, femei aflate în pragul extincţiei, prietene ale mamei sale, dar şi adolescente gata să se dedice poeziei dar incapabile să-şi ascundă răutăţile.

Howard Jacobson

Chestiunea Finkler

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Carmen-Iulia Bourceanu. Julian Treslove, fost producător de radio la BBC, şi Sam Finkler, un cunoscut filosof evreu, scriitor şi vedetă de televiziune, sunt prieteni vechi. Într-o seară, exact la ora 11:30, în drum spre casă, Treslove se opreşte un moment în faţa ferestrei unui magazin de viori: moment în care este atacat. Şi de acolo... numai poveşti, discuţii, amintiri, regrete, întâmplări şi dezbateri amuzante. Howard Jacobson a câştigat premii importante precum Bollinger Everyman Wodehouse şi Jewish Quarterly Literary Prize din 2000 pentru cartea The Mightly Waltzer, publicând până acum un număr de 11 titluri. Autorul scrie săptămânal în ziarul The Independent şi se mândreşte cu realizarea unor documentare de televiziune. "Chestiunea Finkler este o carte extraordinară: foarte amuzantă, desigur, dar, în acelaşi timp, foarte inteligentă, foarte tristă şi foarte subtilă.Este tot ceea ce pare, ba chiar este mai mult decât ceea ce pare a fi!" declara Sior Andrew Motion, preşedintele juriului Premiilor Man Prize 2010. Romanul a fost distins cu acest premiu în 2010.

Dan Coman

Parohia

Editura Cartea românească

Cartea e un amplu poem în proză, o monografie bizară a unui sat ardelenesc din anii tragici şi groteşti de dinaintea căderii comunismului şi totodată un fals, ironic Bildungsroman. Satul e văzut prin ochii unui anti-erou, un soi de Benji ardelean îndrăgostit de halucinata Ninia, cea mereu însoţită de un cortegiu de animale stranii, fără nume. Dan Coman(născut în 1975, Gersa) a mai publicat trei cărţi de poezie.

Cornel Robu

Scriitori români de science-fiction

Millennium Books

Cornel Robu (n. în 1938), scriitor, editor, eseist, critic al literaturii science-fiction, traducător, publică ediţia a doua, revăzută a cărţii sale esenţiale despre scriitorii români de science-fiction. Prima ediţie a apărut în 2008 la Casa Cărţii de Ştiinţă. Prefaţă - Mircea Opriţă. Cartea se deschide cu un portret de precursor, Victor Anestin, care, înainte de Primul Război Mondial, a fondat mensualul de astronomie populară Orion şi Societatea Astronomică Română "Camille Flammarion". Sunt investigaţi apoi : Victor Papilian, Mircea Eliade, Mihu Dragomir, Adrian Rogoz, Vladimir Colin, Ovid S. Crohmălniceanu, Victor Kernbach, Horia Aramă, Ion Hobana, Leonida Neamţu, Miron Scorobete, Voicu Bugariu, Constantin Cubleşan, Gheorghe Săsărman, dar şi Mihail Ionescu, Dan Merişca, Mihail Grămescu, Lucian Ionică, Gheorghe Păun, Alexandru Ungureanu, Leonard Oprea şi Cristian Tudor Popescu. O "adevărată panoramă a literaturii SF" cum scrie Irina Petraş pe coperta a patra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO