Ziarul de Duminică

Un nou „Arhitext”/ de Ziarul de duminică

Un nou „Arhitext”/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.09.2011, 00:00 42

A apărut numărul 4 (218) iulie-august 2011 al revistei Arhitext editată de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu". Selectăm din bogatul curpins: Şcoala de vară Trans-arhitecturi ; Târgul de mobilă de la Milano; Plăcerea arhitecturii. Cităm din partea intitlulata "Elogiul umbrei":"Umbra constituie ansamblul de proiecţii subiective, conştiente dar mai ales inconştiente, pe care le avem vis a vis de tot ce este în jurul nostru. Construite de societate şi familie, noi purtăm aceste proiecţii cu noi oriunde am merge şi le imprimăm în tot ceea ce facem.

Aşa cum nu ne putem percepe pe noi decât prin proiecţiile pe care le aruncăm în jur, casa fiind una dintre aceste reflecţii, fără umbră ne-am pierde identitatea, memoria, amprenta. Legată de lumină, umbra este omniprezentă chiar dacă pare trecătoare, ireală, schimbătoare…"; Casele pământului. Partea intitulata "Umbra trecutului": Arhitectura nu poate fi decat retroactiva ("Acest articol reprezintă un şantier de lucru, un plan de idei expuse şi suprapuse.

Dincolo de a fi un exerciţiu inter-textual, care pune în legătură diferite perspective ce tematizează raportul cu umbra, acest articol este alcătuit din fragmente, notaţii, decupaje, preluări şi repetiţii, marcând circumferinţele unui discurs ce face trimitere nu doar la modalităţi de interpretare şi reinterpretare, ci şi la felul în care trecutul (lecturii, construcţiei…) amprentează prezentul, ilustrând, azi, existenţa noastră.

Patru cărţi au stat la baza acestui şantier, patru perspective diferite, care descriu însă parcursul, incursiunea, intruziunea permanentă a trecutului în prezent, marcând totodată felul în care arhitectura nu construieşte decât retroactiv, în permanenta umbră a trecutului. Iar însemnările de mai jos dau seamă tocmai de ceea ce rămâne în urma lecturii, adică ceea ce permite construcţii (discursive, literare, arhitecturale) retroactive.); Casă sătească în Grecia; Templul Shiv; Muzeul Paula Rêgo. Partea intitulata "Umbra din oglinda": Lumea sucită cu susul în jos (Toamna trecută, The Royal Parks şi Serpentine Gallery au prezentat o expoziţie de sculpturi în aer liber ale artistului londonez Anish Kapoor în Grădinile Kensington 28 septembrie 2010 - 13 martie 2011).

Partea intitulata "Umbra pamantului": Arhitectura primordiala (Reconstituirea structurii arhitectonice primordiale este o incontestabilă utopie. Inutilă în practică, nulă din unghiul beneficiilor sau al relevanţei de ordin constructiv, această antrepriză a fost, totuşi, ardent urmărită în spaţiul discursului teoretic.) Despre proiecte arhitecturale şi cărţi. Ca de obicei, un număr foarte bogat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO