Ziarul de Duminică

Un proiect pentru Romania de azi

Un proiect pentru Romania de azi
11.01.2008, 14:23 19

"Cultura nu trebuie sa fie o improvizatie", afirma reputatul antropolog Stefan Milcu, deoarece "trebuie ca mentalitatea populatiei sa se schimbe" si "acesta este un proces de lunga durata", dar poate fi unul reusit, caci "totul este vorbitor in jurul nostru", iar acest limbaj trebuie facut cunoscut cu ajutorul antropologiei.

Proiectul infiintarii unui muzeu de antropologie urbana in Bucuresti se focalizeaza pe mai multe paliere temporale si nu doar pe o cronologie liniara, avand o dubla perspectiva de cercetare stiintifica si de reprezentare muzeala: cultura materiala si cultura spirituala, unde includem in mod deosebit studiul si cunoasterea mentalitatilor.
Antropologia urbana vizeaza inclusiv tot ce se modifica prin trecerea de la rural la urban si urmareste nobila aventura umana mai departe in urbanizare, industrializare, postindustrializare, pana la societatea informatizata, care este abia la inceput. Si care va inregistra in timp mutatii, schimbari in conditia omului.
Structura Muzeului de Antropologie Urbana se va dezvolta cu ajutorul istoricilor care aduna datele, al etnografilor care le descriu, a muzeografilor care le expun, al medicilor care releva componentele patologice si al antropologilor care le pun in relatie si descopera semnificatiile proceselor de antropogeneza urbana. Domeniul antropologiei urbane are in vedere atat aspectele vizibile, cat si laturile ascunse, cu ajutorul carora semnaleaza si delimiteaza imaginarul.
Pe de alta parte, este stringenta nevoia unor sinteze asupra coordonatelor spatiului urban romanesc, dintr-o viziune nu doar descriptiva, ci deopotriva prescriptiva, in scopul evidentierii paralelismelor culturale cu Europa, a rezervelor de dezvoltare urbana, a deficientelor ce se cuvin cunoscute si studiate in vederea depasirii lor. Institutia trebuie sa ofere solutii de regenerare economica si sociala (urbana), dar si de remodelare morala (individuala si colectiva). In plus, astfel de solutii pot deveni factori activi de modificare a mentalitatilor deficitare (in crestere), manifestate la toate segmentele de varsta (copii, tineri, adulti si oameni in varsta), determinate de impactul brutal al schimbarilor din ultimii 18 ani.
Un muzeu de antropologie urbana are acest rol de a stabili punti de legatura intre lumi aparent inaccesibile sau uitate, cu ajutorul interdisciplinaritatii, punand istoria ca fundament si muzeologia ca proiectie in imediat.
Institutul National de Medicina Legala "Dr. Mina Minovici", cu prilejul implinirii a 115 ani, pe 19 decembrie 2007, a decis sa sprijine oficial proiectul de infiintare a Muzeului de Antropologie Urbana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO